Miedzyrzecze.org.pl

Archiwum forum Międzyrzecza

Nie jesteś zalogowany./Not logged in

Ogłoszenie

PRZEGLĄDASZ ARCHIWUM MIĘDZYRZECZA

#1 2009-06-30 13:21:34

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Za serdeczna namowa LeM'a i Kalinki, pozwole sobie na zaproponowanie Wam wszystkim kilku przepisow kulinarnych. Skupie sie na przepisach francuskich, bo w polskich mam wielu lepszych od siebie, ale zapraszam wszystkich do uczestnictwa, bo przeciez wiadomo, ze droga do serca idzie przez zoladek smile

Oddany Wam Zawisza

Offline

 

#2 2009-06-30 13:54:54

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

CIASTO Z SZYNKA I SEREM

SKLADNIKI

- 200 gramow pokrojonej szynki na kawaleczki
- 100 gramow zoltego sera poszatkowanego na tarce na cienkich oczkach
- 150 gramow maki
- 3 jaja
- saszetka proszku do pieczenia
- 6 lyzek do zupy gestej smietany
- sol, pieprz
- maslo do natluszczenia formy na ciasto, tu UWAGA forma powinna byc wysoka, inaczej ciasto nam wyplynie!

PRZEJSCIE DO DZIELA

1. Wlaczamy piec na 180 stopni
2. Podczas gdy sie nagrzewa, wbijamy cale jaja do miski i mieszamy.
Dorzucamy make i proszek do pieczenia, miszamy, mieszamy.
Dodajemy smietany i konczymy mieszac. Boli ramie? Dobry znak! smile

3. Dodajemy sol, pieprz, szynke i ser zolty...znowu mieszamy.

4. Wlewamy ciasto do formy dobrze natluszczonej.
5. Wstawiamy ciasto do rozgrzanego pieca i czekamy 30 do 40 minut. Po 30 min. wbic w ciasto patyczek, by sprawdzic, czy upieczone ( jak patyczek jest ''ubrudzony''ciastem, piec jeszcze 10 minut.)

BON APPETIT!

Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2009-06-30 22:33:22)

Offline

 

#3 2009-06-30 22:32:44

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Nie moge sie oprzec pokusie, aby dorzucic jeszcze jeden przepis...

RATATOUILLE

Jest to przysmak prowancalski, pochodzacy z poludnia Francji. Pyszne danie na upalne dni- lekkie, mozna degustowac z jakimkolwiek miesem i ryzem. Albo po prostu z kawalkiem chleba!

SKLADNIKI na 6 osob          Wym. pol. '' Ratatuj''

- 4 cukinie
- 2 oberzyny
- pol kilo pomidorow, bardzo dojrzalych
- papryka ( nie w proszku, warzywo)
- Cebula
- czosnek
- garsc oliwek bez pestek (proponuje zielone, maja delikatniejszy smak)
- Sol ( lyzeczka do kawy)
- ziola prowansalskie
-olej z oliwek
-ocet winny
- Bazylia

Przechodzimy do sedna sprawy.... wink

1. Wszystkie warzywa nalezy pokroic w kostke, nie musi byc bardzo drobna. Jedynie czosnek i cebule szatkujemy drobniutko.
2. Na duza patelnie wlewamy olej z oliwek i przysmazamy na zloto oberzyne.
UWAGA: oberzyna wpija ojej, nalezy w takim razie go troche dodac.
3. Dodajemy reszte warzyw, sol, lyzke do zupy ziol.
4.Dodajemy szklanke wody, ktora stworzy sos. Jesli za szybko wyparowywuje, nalezy wody dodac.
5. Wszystko gotujemy na srednim ogniu, pod przykrywka przez 40 minut.
6. Po 40 minutach odkladamy pokrywke, zmniejszamy ogien na malutki i dodajemy lyzke do zupy ocyu winnego. WARZYWA POWINNY JUZ BYC MIEKKIE, jesli nie, trzeba przedluzyc gotowanie pod przykrywka.

Voila, danie juz gotowe!

Bon appetit! smile

Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2009-06-30 23:10:57)

Offline

 

#4 2009-07-01 06:42:15

Kalinka
Moderator
Od/From: tych z Międzyrzecza
Zarejestrowany: 2008-09-10
Posty: 4557

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Zawisza na pewno któryś z Twoich przepisów wypróbuję i napiszę później komentarz jak mi smakowało. Mam prośbę do Ciebie, czy mógłbyś napisać jaka jest we Francji waga opakowania z proszkiem do pieczenia? Niekoniecznie musi być taka sama jak w Polsce.

Ostatnio edytowany przez/Last edit Kalinka (2009-07-01 07:41:29)

Offline

 

#5 2009-07-01 06:53:13

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Kalinko, saszetka proszku do pieczenia ma 11 gramow. Dziekuje Ci za zadawanie takich pytan, to sa niby szczegoly, ale bardzo wazne przeciez aby zrealizowac przepis! A czasem o takich szczegolach mozna zapomniec. Mam nadzieje, ze ktorys z przepisow Ci zasmakuje.

Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2009-07-01 06:53:41)

Offline

 

#6 2009-07-01 21:15:04

aniołek
bywalec
Zarejestrowany: 2009-06-13
Posty: 356

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Zawisza!
Napewno przygotuję coś z Twoich przepisów, bo zapowiadają się bardzo smakowicie.Lubię takie lekkie południowe smaki.Widzę Zawisza że masz poetyckie podejście zarówno pod względem postrzegania świata jak i na gruncie kuchennym.Gratuluję!
A może ktoś jeszcze podzieliłby sięjakimś ciekawym przepisem, tym razem dla Zawiszy wink

Offline

 

#7 2009-07-01 21:37:56

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Aniolek ma racje! Przepisow nam trzeba!!! I dziekuje Ci bardzo za mile slowko. Bardzo licze na to, Aniloku, ze zasmakuje Ci ktorys z moich przepisikow. Jak lubisz lekkostrawne dania, dorzuce dzis przepis na latwa do przyzadzenia zupe. smile

Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2009-07-13 19:13:46)

Offline

 

#8 2009-07-01 21:50:10

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

PRZEPIS NA ZUPE WARZYWNA

NA 6 OSOB

SKLADNIKI

- duza cukinia
- dwa duze ziemniaki
- seler ( maly)
- 4 marchwie
- maly por ( jesli mamy duzy, tylko polowa)
- zabek czosnku
- cztery pomidory
- kostka rosolowa
- sol ( Mala lyzeczka)

do dziela

1. Pokroic wszystkie warzywa w kostke, nie zapominajac, rzecz jasna o oczyszczeniu warzyw i ich obraniu wink
2. Zalac woda. Jezeli lubimy zupe z dodatkiem makaronu, ryzu, lanego ciasta dodajemy duzo wody, by pokrojone warzywa swobodnie plywaly w garnku. Jesli chcemy zagustowac zupe gesta, bez zadnych dodatkow, woda powinna przykryc zaledwie warzywa.
3.posolic, popieprzyc, dodac kostke rosolowa ( albo resztke rosolu, oczywiscie!)
4. Gotowac wszystko 40 minut, az do miekkosci warzyw.
5.Zmiksowac starannie zupe mikserem recznym.
6. Mozna zupe posypac przy podaniu zielona pietruszka.

Bon Appetit!

Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2009-07-01 22:01:50)

Offline

 

#9 2009-07-13 19:18:17

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

POMIDORY NADZIEWANE MIESEM 6 0sob

Skladniki:

- 6 duzych, twardych pomidorow
- 250 gramow miesa mielonego (moze byc wolowe)
- duza kielbasa wedzona  (okolo 150 gram)
- 2 jaja
- zabek czosnku
- cebula
- zielona pietruszka
- kostka magii
- sol , pieprz

Przechodzimy do dziela:

- pomidory umyc, odciac gore pomidow, tworzac "kapelusiki", nie wyrzucac.
- wydrazyc z pomidorow lyzeczka miazsz, ktory dodajemy potem do sosu.

Przygotowanie miesa

Zazwyczaj farsz mozemy zrobic identyczny jak do golabkow. Ale pozwalam sobie zaproponowac, ktory ja zazwyczaj przygotowuje:

- cebulke poszatkowac  i zarumienic na tluszczu
Odlozyc.
- do naczynia dodajemy mieso mielone i kielbase wedzona, rowniez mielona.
- dodac dwa cale jaja
- dodac poszatkowany czosnek z posiekana zielona pietruszke
- dorzucic zarumieniona cebulke
- dodac szczypte soli i pieprzu
-DOKLADNIE FARSZ WYMIESZAC.

ROZGRZAC PIEC NA 180 STOPNI.

-  delikatnie faszerowac pomidory miesem, przykryc "kapelusikami" , ozdobic zielona pietruszka.
- ponakladac pomidory na naczynie zaroodporne, polac woda (szklanka), dolozyc do niej miazsz wyjety lyzeczka z pomidorow i dorzucic kostke magii.
- po 15 minutach polac delikatnie szklanka wody pomidory, po gorze.
ZOSTAWIC W PIEKARNIKU 40 MINUT.

Smacznego!! Bon appetit!

Pomidory nadziewane podajemy z reguly z ryzem. smile

Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2009-07-13 19:38:39)

Offline

 

#10 2009-08-30 21:43:55

paela
super forumowicz
Od/From: Chorzów
Zarejestrowany: 2009-05-19
Posty: 5169

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Zapraszam Was na sałatkę "gyros", którą serwowałam dzisiaj na uroczystą kolację
Sałatka ta jest rewelacyjna, bo jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a smakuje znakomicie.
Wygląda to następująco:

Filet z kurczaka lub indyka kroimy na wąziutkie paseczki. Przyprawę "Gyros" mieszamy z oliwą, zamaczamy w tym mięso lekko skropione octem winnym, zostawiamy na kilka godzin.
Gdy mięso jest już zmacerowane, wrzucamy je na gorący olej (najlepiej również oliwę, niekoniecznie tłoczoną na zimno, doskonale nadaje sie do tego ta z wytłoków), krótko smażymy.

Podsmażone mięso odkładamy do wystygnięcia. W tym czasie siekamy kapustę pekińską w paseczki, a cebulę czerwoną i ogórki konserwowe w kosteczkę .
Według oryginalnego przepisu układamy warstwami w misce mięso, na to cebulę, na to korniszony, na koniec kapustę.
Ja dokonałam dzisiaj pewnej modyfikacji, ale o tym za chwilę wink

Przygotowujemy sos:
Mieszamy dobry majonez (ja używam Winiar lub Kieleckiego,)  z pikantym keczupem (bardzo dobry z Pudliszek), tak aby uzyskać ładny różowy kolor.
Uzyskanym w ten sposób sosem zalewamy sałatkę, zostawiamy do "przegryzienia" na kilka godzin.

Moja modyfikacja polegała na tym, że rezygnując z wizualnego efektu wymieszałam na koniec wszystkie składniki, nie zachowując warstwowego układu.
Zrobiłam to za namową córki, która stwierdziła, że sałatka będzie smaczniejsza - szybciej się "przegryzie".
I - jak się okazuje - dobrze zrobiłam, bo sałatka dzisiaj udała się wyjątkowo, a jej smak był - powiem nieskromnie wink - wyborny!

I jeszcze praktyczna rada - można przygotowac sobie mięso w maceracie wieczorem, sałatkę zrobić rano, a na kolację w doborowym gronie będzie w sam raz!
Aha, i nie pytajcie mnie o dokładne proporcje, bo zazwyczaj robie wszystko na oko!
Po prostu każda warstwa powinna być dobrze przykryta, oczywiście z przewagą mięsa i kapusty.

Życzę smacznego!

Offline

 

#11 2009-08-31 01:42:37

MIKI
super forumowicz
Od/From: Kraków
Zarejestrowany: 2009-05-26
Posty: 1644

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Żółta sałatka (niektórzy kosztowali ją na spotkaniu w Międzyrzeczu).

Składniki:

- 1 szklanka suchego ryżu
- 1 puszka kukurydzy
- 1 żółta papryka
- 1/2 puszki ananasów w plasterkach

- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka oleju

- 1 łyżka sosu sojowego
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki soku z ananasów
- 3 ząbki czosnku

- 6 łyżek majonezu
- biały pieprz, sól

Ugotować i ostudzić ryż (najszybciej ostudzimy przelewając go zimną wodą). Do ostudzonego ryżu dodajemy olej i curry - niech się chwilę pomaceruje.

Kroimy plastry ananasa i paprykę w małą kostkę (przy robieniu sałatek zawsze staram się dopasować to, co mam pokroić do wielkości tego, czego pokroić się nie da - np. przy sałatce jarzynowej dopasowuję wszystko do wielkości groszku, tutaj dopasowuję do kukurydzy - ładniej to potem wygląda).

Odsączoną kukurydzę, pokrojony ananas i paprykę dodajemy do ryżu.

Osobno mieszamy płynne składniki - sos sojowy, sok z cytryny i ananasów, do tego wciskamy czosnek. Wlewamy to do ryżu z dodatkami i mieszamy. Dodajemy majonez i znowu mieszamy.
Przyprawiamy do smaku białym pieprzem i solą.

Jeśli komuś przeszkadza, że papryka ze skórką jest za twarda (mnie przeszkadza) można ze skórki ją obrać. Ja mam taki sposób na to: nadziewam paprykę przy ogonku na widelec i opiekam ją nad gazem, aż skórka sczernieje i ma pęcherzyki. Potem wystarczy ją z tej skórki oskrobać, przekroić, wyjąć nasionka i gotowe. Inny sposób to opiekanie w piekarniku, także do momentu spieczenia się skórki.


Szpinak z makaronem

Składniki:

- podwójny filet z kurczaka
- paczka mrożonego szpinaku
- trzy serki topione (te duże, prostokątne, np. Złoty ementaler, może być inny zwykły kremowy, byle by był bez dodatków typu szynka, szczypiorek, papryka)
- kilka (4-5) ząbków czosnku.
- paczka (500 - 600 g) makaronu, najlepiej "Penne rigate" (czyli taki http://www.capriflavors.com/images/scot … ate450.jpg)

Filety kroimy w kostkę i dusimy do miękkości na maśle lub na oleju. Szpinak wrzucamy do dość dużego garnka i rozmrażamy go na ogniu, dodajemy serki, mieszamy do ich rozpuszczenia, wrzucamy kurczaka i wciskamy czosnek (do smaku).
Ugotowany makaron dodajemy do tej mieszanki (dlatego potrzebny był duży garnek), najlepiej porcjami, żeby ustalić właściwą proporcję makaronu i szpinaku - do własnego uznania.
Nakładamy, jemy i wylizujemy talerz big_smile

Szpinakową mieszankę możemy też zawinąć w naleśniki, wtedy posypujemy je startym żółtym serem i zapiekamy krótko w piekarniku, do lekkiego przyrumienienia się sera.

Smacznego smile

Offline

 

#12 2009-10-09 16:51:19

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Miki! Fajne przepisy, wlasnie sie zastanawialem, co nowego upichcic w niedziele! Zrobie Twoj ryz...a tydzien pozniej szpinak, dziekuje za nowy pomysl! smile

Offline

 

#13 2009-10-10 19:47:54

MIKI
super forumowicz
Od/From: Kraków
Zarejestrowany: 2009-05-26
Posty: 1644

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Dziękuję, Zawiszo i życzę smacznego smile

To jako bonus dorzucę jeszcze surówkę z marchewki, która ma oryginalny smak wink

Trzemy surowe marchewki na najdrobniejszych oczkach tarki (na tych, z których wychodzą takie długie nitki).
Dodajemy cukier, ale z wyczuciem, żeby nie była za bardzo słodka.
Teraz dodajemy mielonego pieprzu tyle, żeby go było widać , a surówka wyczuwalnie piekła w język.
I clou programu - dodajemy po łyżce gęstą, 22%, śmietanę aż do czasu, kiedy surówka będzie ładnie pachniała tą śmietaną.

Przepis wydusiłam kiedyś od zawodowego kucharza wink

Offline

 

#14 2009-10-18 12:41:48

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Dziekuje za swietny przepis, Paelciu i Miki!

Dorzuce jeszcze jeden. smile

MIESO WOLOWE Z FASOLA I DYNIA


SKLADNIKI ( 5 0sob)

1  600c gramow miesa gulaszowego, wolowego
2  cebula
3  zabek czosnku
4  peczek koleandry (moze byc ususzona)
5  pomidor
6  250 gramow  fasoli Jasiek
7  mala cebula
8  zen szen w przyprawie
9  cwiartka dyni


Pierwszy etap
Przygotowanie warzyw:

-Przysmazyc pomidor na oleju
-dojrzucic 3 dl wody
-Dorzucic podgotowana fasole(zeby sie robila miekkawa)
-gotowac 40 minut, do miekkosci

-dodac cwiartke dyni pokrojona na dosc duze kawalki
- posolic, dodac kolendre poszatkowana gotowac wszystko 10 minut

Drugi etap
Przygotowanie miesa

1 Pokroic na kawalki mieso wolowe
2 Poszatkowac cebule
3 obrac zabek czosnu

- w duzym garnku, rozgrzac olej i obsmazyc mieso z wszystkich stron
- dorzucic poszatkowana cebulke i zabek czosnku
- zalac dosc duza iloscia wody podsmazone mieso i gotowac pod przykryciem godzine

Trzeci etap

- do garnka z miesem dorzucic wszystkie warzywa
- obsypac zen szeniem
- gotowac pod przykryciem jeszcze godzine

-po dwoch godzinach sprobowac mieso- musi byc mieciutkie. Obiadek przygotowany.

Smacznego! smile

Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2009-10-19 08:33:46)

Offline

 

#15 2009-10-20 15:16:07

Ania-czechy
legenda forum
Od/From: Karviná ČR
Zarejestrowany: 2009-06-16
Posty: 26872

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Przypadkowo natknęłam się na sympatyczny przepis Elżbiety Zając z Ustki, która pisze:
Podaję przepis na świąteczny sernik, który zawsze się udaje i jest pyszny.

Super sernik

1 kg twarogu
1 kostka masła
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
1 torebka rodzynek
5 żółtek
piana z pięciu białek

Twaróg przepuść przez maszynkę,
dodaj proszku odrobinkę.
Szklankę cukru dosyp śmiało,
aby wszystkim smakowało!

Dodaj żółtka, kręć powoli
i rodzynek syp do woli.
Później budyń dosyp cały,
by sernik był doskonały.

Kostkę masła roztopioną
dodaj - ale już schłodzoną.
Piankę z białek ubij ładnie,
niech z talerza nie odpadnie.

Ukręć wszystko doskonale,
upiecz, potem jedz wytrwale!

Tyle Pani Elżbieta Zając.

Nie upiekłam jeszcze sernik Pani Elżbiety, lecz wierzę, że będzie smakował podobnie jak pyszny sernik Koli, którym częstowała nas w Międzyrzeczu!

Offline

 

#16 2009-10-23 09:12:45

pstynka
super forumowicz
Od/From: Chorzów
Zarejestrowany: 2009-08-04
Posty: 633

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Przypadkowo trafiłam w tv na program "Ewa Wachowicz gotuje". Zainteresował mnie przepis na : Zapiekanka pod beszamelem". Robi się szybko ,potrawa nie droga. Gotowa wyglądała smakowicie i tak zapewne smakuje. Zaznaczam ,że jeszcze jej nie robiłam.Podaję przepis.
    Zapiekanka pod beszamelem

    * 1 brokuł
    * 1 kalafior
    * 1 por
    * 20-30 dag wędliny (np. kiełbasy), ew. mięso ze świąt
    * 2-3 kulki mozzarelli
    * szczypta soli
    * szczypta pieprzu

beszamel:

    * 1 łyżka masła
    * 1-2 łyżki mąki
    * 2 szklanki mleka
    * spora szczypta gałki muszkatołowej

  * szczypta kurkumy
    * sól
    * pieprz
    * ew. 10-15 dag sera żółtego

Brokuł i kalafiora podzielić na cząstki, pora pokroić na 3-centymetrowe kawałki. Wszystko zblanszować (w posolonym i posłodzonym wrzątku - brokuły nie stracą koloru). Rozłożyć na przemian na blasze, posypać wędliną (lub pieczonym mięsem, które zostało w domu po świętach). Na wierzchu ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry.Przygotować beszamel. Masło roztopić w niewielkim rondelku. Nie czekając aż się zezłoci dodać mąkę, wymieszać i gdy tylko połączy się z tłuszczem wlać mleko. Energicznie mieszać miotełką, by nie zrobiły się grudki. Gotować przez chwilę, aby sos zgęstniał. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i świeżo zmieloną gałką muszkatołową - dla smaku jest konieczna, jednak nie wolno z nią przesadzić, bo sos będzie niesmaczny.

Zapiekankę zalać sosem (można też posypać ją startym żółtym serem). Zapiec w piekarniku (25-30 minut, 180 st. C).

Program chyba był emitowany przed Sylwestrem ,Ewa nazwała zapiekankę -Sywestrowa. Życzę smacznego lol

A tu stronka programu "Ewa Wachowicz gotuje"  http://www.ewawachowicz.pl/ewa-gotuje-oprogramie.htm

Ostatnio edytowany przez/Last edit pstynka (2009-10-23 09:14:27)

Offline

 

#17 2009-11-27 21:10:58

paela
super forumowicz
Od/From: Chorzów
Zarejestrowany: 2009-05-19
Posty: 5169

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Dzisiaj serwowałam na obiad takie "coś", co nie wiem jak nazwać lol
Jest to rodzaj pieroga z ciasta francuskiego nadzianego serem z dodatkami, zapieczonego w piekarniku.

Potrzebne składniki:

- Rolka francuskiego ciasta - są dostepne w marketach
- Twaróg (ja użyłam półtłustego)
- Drobno posiekane pieczarki, przysmazone na odrobinie masła z dodatkiem soli lub maggi
- Czerwona papryka, obrana ze skórki i drobniutko posiekana
- Cebula (najlepiej czerwona - jest delikatniejsza) tez posiekana drobniuteńko, mozna tez dodać cebulkę zieloną
- Zmiażdżony czosnek
- Przyprawy - sól, pieprz, vegeta, co kto lubi wink

Wszystkie składniki dobrze wymieszać - podstawę powinien stanowić twaróg, jego musi byc najwięcej.
Masę nakładamy na francuskie ciasto, zawijamy w "roladę", kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku, az się upiecze lol


Sam pomysł z farszem nie jest mój, taki farsz dostałam  od mojej Teściowej - były nim wypełnione makaronowe muszle, zapiekane w sosie pomidorowym, posypane żółtym serem.
Mnie przyszedł do głowy pomysł wypełnienia nim francuskiego ciasta.
Do tej pory takie ciasto faszerowałam np brokułami i innymi warzywami, szynką, żółtym serem.
Nigdy bym nie pomyslała, że połączenie białego sera, pieczarek i papryki może byc takie smaczne - a jest.
Rodzince bardzo smakowało! big_smile

Offline

 

#18 2009-12-13 14:56:34

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Wlasnie przygotowalem dobre ciasto z tunczykiem, zonce smakowalo wiec podam przepis

Ciasto z tunczykiem

Skladniki

1 Ciasto gotowe, francuskie, mozna nabyc w Carrfourze albo w Achan, takie w ruloniku (pytac Paelci, ona juz pichcila pyszne dania z tym ciastem smile )
2 duza puszka tunczka , albo dwie male
3 3 jajka
4  20 ml leistej smietany
5 musztarda
6 dwa pomidory
7 zolty ser przetarty na cienkich oczkach

Do dziela!



W okraglej formie na ciasto "rozwinac" gotowe ciasto nie zdejmujac papieru do pieczenia. Poobcinac wystajace rogi, papier ma sie znajdowac pod ciastem.
Porobic dziurki widelcem w ciescie (lepiej sie piecze), posmarowac surowe ciasto musztarda
Wylozyc tunczyk z puszki na ciasto, i pokrojone pomidory na plasterki
Wymieszac w miseczce 3 jaja ze smietana, mozna troszke posolic, ale nie duzo pamietajac, ze tunczyk sam w sobnie jest juz slony
Polac ciasto jajkami i smietana, przysypac zoltym serem
I DO PIEKARNIKA, 180 stopni, przez 30 do 35 minut.
Ciasto powinno sie zarumienic i jest juz gotowe.

Do podania z zielona salatka, polana winegretem.

SMACZNEGO!
http://www.allegaleria.pl/images/quviek44tqh9hchvlyj_thumb.gif

Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2009-12-13 19:27:40)

Offline

 

#19 2009-12-26 23:06:49

MIKI
super forumowicz
Od/From: Kraków
Zarejestrowany: 2009-05-26
Posty: 1644

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Wkleję tu w całości post Danuśki z innego forum z przepisem na bardzo dobrą sałatkę smile

Mam nadzieję, że Danuśka nie będzie mi miała tego za złe smile

=========================================
"Sałatka urologiczna.
   W kręgu moich przyjaciół tatrzańskich, także na Śląsku, znana jest pod właśnie taką, niecodzienną nazwą. Nie pamiętam już, kto z moich przyjaciół wymyślił tę nazwę. A wzięła się ona stąd, że na wizytację naszego profesora urologii oddziałowa z bloku operacyjnego przygotowała tąż sałatkę. Ja w czasie wizytacji nie byłam obecna, ale wszyscy tak zachwalali, że wzięłam przepis i na najbliższym spotkaniu z moimi tatrzańcami, w którymś z karkonoskich schronisk PTSM, zrobiłam ją bez próby, wzbudzając powszechny zachwyt.
   Zaletą tej sałatki jest błyskawiczne przygotowanie. Można ją zaserwować niespodziewanym gościom, bo wszystkie składniki (no, może z wyjątkiem porów) mogą zawsze znaleźć się w domu.

   Więc do dzieła! Układamy kolejno warstwami w salaterce:
1. Zawartość słoika z selerem firmy "Rolnik" (nie zamieniać, dostępne w sklepach bez kłopotu)
2. 150g szynki w paseczkach (plasterki szynki ułożone jeden na drugim kroimy w wąskie paseczki- pamiętam, jak jeden z kolegów kroił każdy plasterek oddzielnie )
3. Zawartość puszki kukurydzy (bez sosu)
4. 3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone na talarki
5. Zawartość puszki z krążkami ananasa (bez soku), pokrojonymi na cząstki
Całość zalewamy
6. 200 ml zwykłej śmietany wymieszane z 200ml "majonezu babuni"
Na wierzch dajemy
7. białe części 3 średnich porów pokrojonych w talarki i rozczapierzone na pierścionki.

Koniec. 10 - 15 minut roboty! Nie dodajemy żadnych przypraw!!!
W wariancie wegetariańskim zamiast szynki dajemy żółty ser."
==========================================

Offline

 

#20 2009-12-26 23:21:29

paela
super forumowicz
Od/From: Chorzów
Zarejestrowany: 2009-05-19
Posty: 5169

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Ta sałatka to cudo - jest pyszna i bardzo łatwa w przyrządzeniu, wręcz błyskawiczna.
Dzisiaj robiłam ją - w podwójnej ilości - na chrzciny wnusia.
Modyfikuję ją jednak troszeczkę - dodaję nieco soli i pieprz, jajka przeciskam przez krateczkę, a całość mieszam - lepiej się "przegryza". wink

Ostatnio edytowany przez/Last edit paela (2009-12-26 23:55:54)

Offline

 

#21 2010-01-05 09:53:45

paela
super forumowicz
Od/From: Chorzów
Zarejestrowany: 2009-05-19
Posty: 5169

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Człowiek uczy się przez całe życie, nawet z... kryminałów! big_smile

Skończyłam własnie czytać thriller Lisy Gardner "Pożegnaj się"  - zajadają się tam okrą.
Nie znałam tego "cuda", sprawdziłam i dowiedziałam się, że jest to ciekawe warzywko.

http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w … dalna.html

Czy ktos z Was zetknał się juz z czymś takim?

Offline

 

#22 2010-01-06 22:37:25

aniołek
bywalec
Zarejestrowany: 2009-06-13
Posty: 356

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

No to wiem już teraz co jadłam! Spotkałam Paelu to warzywo będąc w czsie wakacji na południu Europy.Było właśnie serwowane w postaci (chyba przytoczonego tutaj przez Ciebie przepisu) lekkiego wegetariańskiego gulaszyku, bądź ugrilowane jako dodatek do mięs.W smaku dla mnie było to jakby miniaturowa cukinia.Smaczne, polecam. ;)pozdrawiam wink

Offline

 

#23 2010-01-18 09:57:37

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Wczoraj z miesem serwowalem PUREE MARCHEWKOWE, bardzo proste do zrealizowania, a odmienia troszke danie. Zapraszam do sprobowania!

na 5 osob:

- 10 duzych marchewek
- 4 ziemniaki
- zielona pietruszka
- cwiartka selera
- 5 cl smietany
- sol
- przyprawa MAGII
- maslo

1  Oczyscic i pokroic wazywa
2  Ugotowac do miekkosci
3  Odcedzic
4  Zmiksowac warzywa, do nich dodac peczek poszatkowanej drobno zielonej pietruszki
5  Dodac spory kawalek masla i smietane
6  Dosolic do smaku i dodac maggi

Gotowe i smacznego! wink

Offline

 

#24 2010-01-18 18:57:00

Alibab
bywalec
Od/From: Międzyrzecze Górne
Zarejestrowany: 2009-04-25
Posty: 416

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Oj Zawiszo, my w Polsce nie używamy centylitrów... Obawiam się że może to przysporzyć kłopotów we właściwym doborze ilości śmietany...
big_smile
1 cl = 10 ml


"Pożyteczniejsza jest tolerancja różnorodności poglądów, ich poszanowanie, aniżeli zwracanie uwagi na rzeczy błahe."
[i]Ania-czechy[/i]

Offline

 

#25 2010-01-18 19:05:35

MIKI
super forumowicz
Od/From: Kraków
Zarejestrowany: 2009-05-26
Posty: 1644

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Alibab napisał:

1 cl = 10 ml

Alibabie, okazuje się, że używamy centylitrów, tylko o tym nie wiemy big_smile

Offline

 

#26 2010-01-18 20:09:05

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Alibabie, dziekuje za sprecyzowanie, rzeczywiscie , zapomnialo mi sie....Miki, racja , w Polsce tez sie uzywa centylitrow, ale zawsze lepiej jak Alibab sprostuje i wytlumaczy. smile wink

KOCHANI!!!!

Ostatnio brakuje mi pomyslow na zwykle surowki, bardzo prosze o podzielenie sie ze mna Waszymi przepisami, chcialbym sprobowac czegos nowego. Z gory dziekuje! smile

Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2010-01-31 08:55:10)

Offline

 

#27 2010-02-01 21:12:42

MIKI
super forumowicz
Od/From: Kraków
Zarejestrowany: 2009-05-26
Posty: 1644

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

A to moja odpowiedź na wołanie Zawiszy - umieszczona też w "Rozmowach":

>>Zawiszo - ode mnie bardzo prosty przepis, właściwie to przypomnienie przepisu, który na  pewno znasz:

- seler starty na oczkach tarki, która daje takie makaroniki - grubsze lub cieńsze,
- obrane winne jabłko starte w taki sam sposób,
- śmietana 18%,
- cukier do smaku.

Wymieszać i spożywać, pamiętając, że i seler i jabłko ciemnieje nie zakwaszone, więc najwygodniej jedno i drugie trzeć wprost do śmietany.
Niektórzy dodają rodzynki lub niesłone fistaszki, albo jedno i drugie smile <<

Ostatnio edytowany przez/Last edit MIKI (2010-02-01 21:13:05)

Offline

 

#28 2010-02-01 21:24:20

paela
super forumowicz
Od/From: Chorzów
Zarejestrowany: 2009-05-19
Posty: 5169

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Ja bym dodała orzechy włoskie - bardzo by mi tu pasowały wink

Offline

 

#29 2010-02-01 23:31:44

Binka
użytkownik
Zarejestrowany: 2009-08-06
Posty: 58

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Będę mało oryginalna  i zamiast jakiegoś własnego, super przepisu podam link do stronki z przepisami .... (pisałam o tym w "rozmowach uzytkowników")

http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php

tam znajdziecie wiele fajnych, prostych i smacznych recept smile

Szczególnie polecam "sałatkę colesława".  Kiedyś jadłam ją w KFC w zestawie ze skrzydełkami przyrządzonymi na ostro.  Sałatka świetnie neutralizowała ten palący smak i ogólnie smakowała super.

http://www.wielkiezarcie.com/recipe20643.html

Offline

 

#30 2010-02-02 13:48:09

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Wlasnie degustowalem salatke Coleslawa wlasnej roboty. Sluchajcie, jest latwa do przygotowania i PRZEPYSZNA!!! Warto sprobowac. Binko, swietne rady dajesz! smile
I dodam jeden przepis:

BIGOS PO ALZACKU

Sklasniki dla 6 osob

1. 300 gramow wedzonego boczku
2. 300 gramow slonego boczku
3. Okolo 600 gramowe golonko z koscia, nie wiem czy w Polsce istnieje wedzone, ale najlepsze jest do tego wedzone
4. Okolo 2 kilo kapusty kiszonej
5.  Lyzka gozdzikow
6. 2 cebule
7. listek laurowy
8. jeden zabek czosnku
9. szklanka bialego wytrawnego wina
10. 6 parowek, albo frankfuterek
11. 2 lyzki smalcu

I do dziela...

Dzien wczesniej wlozyc boczek do zimnej wody, aby nie byl zbyt slony.

Dnia nastepnego, odcedzic boczek, wlozyc go do wielkiego garnka z woda, dolozyc golonke. Doprowadzic do wrzenia, potem zmniejszyc ogien i gotowac 2 godziny.

Umyc kapuste kiszona w zimnej wodzie i dobrze wycisnac. Do kapusty dodac lisc laurowy i gozdziki.
Poszatkowac drobno cebule. Dorzucic czosnek. Zarumienic na patelni.


Odcedzic mieso po 2 godzinach gotowania nie wylewajac wody w ktorej  sie gotowalo. Do wielkiego garnka dorzucic kapuste kiszona, cebulke, smalec, szklanke wina boczek i golonke. Zalac woda w ktorej gotowalo sie mieso, tak, aby kapusta na dole byla zanuzona. Gotowac do calkowitej miekkosci miesa (jeszcze okolo godziny).
Pod koniec gotowania dorzucic parowki, tak aby sie gotowaly 5 minut.

Obrac ziemniaki i gotowac w oslolonej wodzie.

Podawac z musztarda.
Smacznego!

Dla ulubiencow bialego wina- znakomicie z nim smakuje. Mozna takze degustowac z dobrym piwkiem. big_smile Wtenczas szklanke wina do gotowania zastepujemy piwem.
http://www.allegaleria.pl/images/w97cee8z3f47z7fjfsj_thumb.gif http://www.allegaleria.pl/images/s529yjw8shoat7zet5a_thumb.gif

zdjecia  zapozyczone ze strony internetowej  francuskiej

Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2010-04-11 10:15:28)

Offline

 

#31 2010-02-14 09:01:20

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Pozwole sobie na dorzucenie jeszcze jednego przepisu, niedrogi a smaczny.

KALAFIOR ZAPIEKANY

Skladniki dla 4 osob

1  Maly kalafior (ok. 350 g), liscie odciac
2  5 jaj
3  400ml mleka
4  125g zoltego sera
5   60 g masla
6   40 g maki
7   szczypta galki muszkatolowej
8   sol, pieprz

Do dziela

Rozgrzac piec do 200 stopni.

Podzielic kalafior na rozyczki, ugotowac w posolonej wodzie okolo 12 minut, odcedzic, przemielic, odlozyc.

Posmarowac maslem forme na ciasto. ( moga byc 4 oddzielne malutkie). Do formy dac ser przetarty na cienkich oczkach tarki tak, aby dochodzil do wszystkich bokow formy (jednolicie).

Oddzielic bialka od zoltek jajek.

Roztopic w rondlu reszte masla, dodac mleko, rozmieszac. Dorzucic make i dokladnie rozmieszac. Trzymac na  lekkim ogniu az mleko z maka stezeje. ( mieszac ciagle , najlepiej drewniana lyzka).
Posolic lekko, dodac pieprzu i galki muszkatolowej , resztki sera , zmielony kalafior i  wymieszane zoltka jajek.
Dorzucic wszystko do formy na ciasto, albo naczynia zaroodpornego.
W osobnym naczyniu zbic bialko na pianke ze szczypta soli. Delikatnie polac bialkiem kalafior.
Kalafior nie powinien wystawac poza forme, moze sie spalic.

Piec w piekarniku okolo 20 minut, aby sie wierzch zarumienil.
Smacznego

Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2010-04-11 10:14:09)

Offline

 

#32 2010-03-26 09:04:47

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Zapraszam do sprobowania nowego przepisu
HACHIS PARMENTIER
Dla 4 osob

Skladniki:

- 2 cebule
- 2 zabki czosnku
- kostka masla ( nie zuzyjemy nawet polowy, oczywiscie, okolo 1/4, jak podpowiedziala Ania w poscie ponizej)
- okolo 400 gramow miesa mielonego ( do wolowego mozna dodac resztki z obiadu- z drobiu,  lub wieprzowego, kielbaski wedzinej albo wedzonego boczku.)
- sol , pieprz
- zielona pietruszka ( aby dodac do miesa)
- okolo kilograma ziemniakow
- dwa zoltka
- zolty ser , strarty na cienkich oczkach tarki
- odrobina mleka do puree


Do dziela:

Mieso mielone wymieszac z podsmazona cebulka, poszatkowanym czosnkiem i duza iloscia zielonej pietruszki, z zoltkami jajka, wszystko posolone i z odrobina pieprzu.
Podsmarzyc na patelni.

Rownolegle gotujemy ziemniaki w posolonej wodzie, robimy z nich puree z dodatkiem masla i odrobiny mleka.

Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.

Naczynie zaroodporne do piekarnika natluszczamy maslem, po czym nakladamy dosc spora warstwe  puree na dno naczynia zaroodpornego.
Nastepnie pokrywamy warstwe puree podsmazonym miesem. Na mieso dajemy reszte puree, tak aby nie bylo ono wymieszane z miesem, ale tworzylo nastepna warstwe. Posypujemy cala powierzchnie zoltym serem i wkladamy do piekarnika na okolo 40 minut, az powierzchnia sie ladnie zarumieni.

Podajemy z zielona salata i winegretem.

Smacznego! smile
http://www.allegaleria.pl/images/4dzdz4xdktlv8cprbpf_thumb.gif

Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2010-03-28 08:14:09)

Offline

 

#33 2010-03-27 10:04:41

Ania-czechy
legenda forum
Od/From: Karviná ČR
Zarejestrowany: 2009-06-16
Posty: 26872

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Zawiszo Twoje przepisy wyglądają zachęcająco!
Patrząc na ostatnie zdjęcie myślałam, że to wspaniały makowiec smile

Przed tygodniem skorzystałam z Twojego przepisu na ciasto z szynką i serem. Rzecz jasna, że podałam autora przepisu - Bocianoluba Zawiszę, prosto z Paryża. Ciasto udało się i wszystkim bardzo smakowało smile
Pozdrawiam smile

Offline

 

#34 2010-03-27 14:02:34

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Aniu, jak napisalem w "rozmowach" bardzo sie ciesze, ze udal Ci sie przepis i ze domownikom smakowalo, przyjemnie slyszec, ze komus jeden z moich  przepsikow zasmakowal smile

Podam teraz adres strony internetowej z bardzo ciekawym daniem na Wielkanoc- poczytajcie! big_smile
http://www.nawielkanoc.com/Przepisy/mie … e_gniazdo/

Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2010-03-27 14:03:01)

Offline

 

#35 2010-03-27 18:03:32

aska
super forumowicz
Od/From: Góry Świętokrzyskie
Zarejestrowany: 2009-07-29
Posty: 1430

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

zawiszo smile  dziś robiłam Twoje HACHIS PARMENTIER smile pyszności big_smile przeraziłam się tylko ilościa masła i zminimalizowałam do 1/4 kostki wink   smakowalo rodzince i sasiadce z ktorą czasem dzielimy się pomysłami dan "na wynos" (nasi synowie to studenci wywożący walowki wink )
Polecam się  na przyszlość lol

Ostatnio edytowany przez/Last edit aska (2010-03-27 18:04:15)

Offline

 

#36 2010-03-28 08:11:49

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Asiu, masz racje, nie sprecyzowalem, ze masla trzeba troche- tylko do natluszczenia naczynia zaroodpornego i troche do nadania smaku ziemniakom, na szczescie nie dodalas calej kostki, przepraszam i dziekuje za sprecyzowanie. smile
I bardzo sie ciesze, ze hachis smakowalo Tobie i Twojej rodzince! Postaram sie znalezc duzo przepisow, jak to okreslilas "na wynos". Dziekuje za mile slowa i pozdrawiam.

Offline

 

#37 2010-04-01 14:34:40

Ania-czechy
legenda forum
Od/From: Karviná ČR
Zarejestrowany: 2009-06-16
Posty: 26872

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

1.4.2010.

Podaję dziś przepis na błyskawiczne, świąteczne ciastko zwane też: "Chłopski smakołyk".

Składniki dla 1 osoby:

Dowolna ilość zajączków czekoladowych
1/2 litra Rumu

A teraz:

Uwolnimy zajączki ze staniolu, odgryzamy główkę i pełnimy Rumem.
Bez okraszania i dekorowania spożywamy w mgnieniu oka.

http://www.allegaleria.pl/images/esn8knnflnmjudsx_thumb.jpg
Wszystkim degustującym życzę dobrego zdrowia smile

Offline

 

#38 2010-04-01 15:00:44

LeM
Administrator
Od/From: Międzyrzecze
Zarejestrowany: 2007-06-18
Posty: 1485

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Aniu, czy można to ciastko ograniczyć tylko do składnika nr 2? smile Będzie mniej tuczące.

Offline

 

#39 2010-04-02 07:45:41

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

LeMie, mozna nawet skladnik nr2 nalac do zupienie innego naczynia, i popijac przegryzac zajaczkiem . wink  Aniu, bardzo orygilalny przepis. smile

Offline

 

#40 2010-04-02 10:51:57

Ania-czechy
legenda forum
Od/From: Karviná ČR
Zarejestrowany: 2009-06-16
Posty: 26872

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

LeM-ie smile Można, można. Może dawniej też bym podobnie pomyślała. Teraz już jestem mniej zdecydowana na tego rodzaju eksperymenty smile


Zawiszo, fajnie to wykombinowałeś smile Widzę, że sposobów na spożycie w święta i nie tylko, może być wiele smile

Offline

 

#41 2010-04-02 11:30:14

26gosia:)
Gość/Guest

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

I ja się się dołączęwink
Dostałam od przyjaciłóki ze Szwecji, ale warto spróbować i w Polsce:)))
Szwedzki tort kanapkowy

Składniki

* 2 biale tostowe chleby

* -nadzienie na pierwsza warstwe:

* 200g pasztetu miekkiego lekkiego do rozsmarowania sie
* bialego twarozku typu
* rozgnieciony zabek czosnku (można dac granulowany)
* jedna czerwona papryka

* -nadzienie na druga warstwe:

* 200g wedzonej szynki
* jedna czerwona cebula
* 250g gestej smietany
* odrobine mocnej musztardy i majonezu
* pieprz i sol do smaku

* - trzecia warstwa:

* pozostałosc pierwszej masy
* 3 małe ogórki konserwowe posiekane
* 2 ugotowane jajka drobno posiekane
* sol, pieprz do smaku
* majonez i smietany po 2-3 łyzki
* natka pietruszki suszona

* -dekoracja

* gesty majonez
* jajka na twardo
* pomidory, całe i koktajlowe
* ogórki konserwowe
* papryka
* szynka konserwowa
* natka pieruszki swieza i suszona


Składniki mas do nadzienia wymieszac kazdą w osobnym naczyniu. Chleb układać 3
kromki długosci na 2 szerokosci na tacy wyłożonej folią aluminiową. Każda warstwę smarujemy masą solidnie, nie oszczędzając żeby tort nie wyszedł za suchy. Pamietajmy ze chleb bedzie czerpał wilgoc z masy. Przykrywamy nowa warstwą chleba (kromki ukladac jak "cegly" nie bezposrednio jedną kromkę na drugiej). Posmarowa drugim nadzieniem przykryc chlebem, dac warstwe trzecia, znowu chleb. Wierzch wysmarowac cieniutko majonezem, boki również. Przykryc wszystko folia i odstawic na noc. Przed podaniem udekorowac wg wałsnego pomysłu (mozna uzyc warzyw i owoców, pełna dowolnosć).

Mozna dekorowac jajkami na twardo, czastkami pomidora, ogórkami konserwowymi, ogorkami swiezymi, papryka, szynką konserwową, natka pieruszki swieza i suszona, koperkiem, pomidorkiem koktajlowym, krewetkami...tym wszystko co przyjdzie Ci do glowy. Boki posypac zieloną pietruszką...wzglednie obłożyc swieżymi ogórkami.

Jest naprawde rewelacyjny. Jest przy tym pracy, ale efekt koncowy jest wspanialy.
Znalazłam zdjecie...


http://img167.imageshack.us/img167/4220/52771621lw0.jpg

*** Dzisiaj/Today 11:37:15 ***

hi hi! twarożek miał być typu: dobrego, tzn. tutaj miałam napisać typu wiejskiego, ale dobry będzie każdy:)

*** Dzisiaj/Today 21:48:28 ***

No, jak sobie sama popiszę, to nic, gorzej, jak nie spróbujecie, bo... będziecie żałować wink
Znalazłam linka z tym przepisem smile
tak jest więcej smakowitości, więc się dzielę linkiem i ... smile wirtualnym jajeczkiem wink
http://www.gotujmy.pl/szwedzki-tort-kan … 56315.html

Ostatnio edytowany przez/Last edit Alibab (2010-04-02 23:15:20)

 

#42 2010-04-02 22:29:20

paela
super forumowicz
Od/From: Chorzów
Zarejestrowany: 2009-05-19
Posty: 5169

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Gosiu - wygląda fantastycznie,  a jak jemy to cudo - widelczykiem jak normalny tort, czy nożem i widelcem, bo chyba łyżeczką raczej nie?big_smile

Offline

 

#43 2010-04-04 23:45:48

26gosia:)
Gość/Guest

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Paelu, jak jest taki bardzo mokry, to wychodzi mniej ładniutki smile ale najlepiej nożem i widelcem  wink , zresztą może być i sam widelec smile/ smile

Ostatnio edytowany przez/Last edit 26gosia:) (2010-04-04 23:47:21)

 

#44 2010-04-05 08:51:14

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Gosiu, bardzo ciekawy przepis, na sto procent sprobuje, zrobie furore w Paryzu! smile


I podam Wam przepis, nie jest trudny, to danie bede dzis pichcic, wlasnie w lany poniedzialek. Nie martwcie sie, bedzie to krolik, a nie swiateczny zajaczek wink

http://www.allegaleria.pl/images/npixbxu7l0erlumgg4z_thumb.gif
KROLIK W MUSZTARDZIE

Skladniki: Dla 4 osob 1,5 kilowy krolik, przygotowany tzn, pociety na czesci, wypatroszony
4 lyzki ostrej musztardy( moze byc wiecej, jesli lubimy dania pikantne)
1 szklanka bialego wina (mozemy zastapic woda)
3 cebule
2 lyzki smietany
maslo i olej

Czas przygotowania: 10 minut (okolo)
Trwanie gotowania:oklolo 45 minut

Rozgrzac w garnku dwie, trzy lyzki masla i z dodana do masla lyzka ojeju (olej powoduje iz maslo nie czernieje)
Pokryc kawalki krolika musztarda- tak aby caly krolik byl nia pokryty.
Podsmazyc w garnku krolika, aby sie ladnie przypiekl, zarumienil.

Dodac do calosci pocieta cebule (nie szatkowac w malutkie kawaleczki- lepiej jest jak sa nieco wieksze), dodac szklanke bialego WYTRAWNEGO wina, dodac soli i pieprzu.

Poczekac az w garnku zacznie wrzec i dorzucic jedna szklanke wody. Przykryc garnek pokrywka i gotowac 40 minut, zmniejszajac nieco ogien.

Po 40 minutach dodac jedna lub dwie lyzki smietany,wymieszac dokladnie z sosem.
Wspaniale pasuje ryz jako dodatek. Mozna rowniez dorzucic kilka pieczarek do sosu.

Smacznego!

zdjecie zapozyczone ze strony internetowej francuskiej

Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2010-04-11 10:16:52)

Offline

 

#45 2010-04-11 08:03:28

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Ryba pieczona w piekarniku
(na zdjeciu leszcz)
http://www.allegaleria.pl/images/l5grf3unamd3nlf4uzg_thumb.gif

Skladniki

1 Ryba (obojetnie jaka, byle byla duza, nie malutka jak sardynki)
2 cebule
6 pomidorow
niecala szklanka bialego wina wytrawnego (mozna zastapic woda)
polowa cytryny
listek laurowy
ziola prowansalskie
sol, pieprz
odrobina masla (2 lub trzy cienkie plasterki)
ojej z oliwek

Czas pieczenia: 50 minut


Ogrzac piekarnik na 220 stopni

Obrac celbule i pokroic w rondelki

Do naczynia zaroodpornego dodac nieco oliwy. Rozlozyc na dnie pokrojona cebule.
Dolozyc listek laurowy i sporo ziol prowansalskich do srodka ryby wczesniej wypatroszonej.

Polozyc wypelniona ziolami rybe na cebuli.

Pokroic umyte pomidory pokrojone "na cwiartki" wokol ryby.

Polozyc kilka plasterkow cytryny na rybe i kilka cienkich plasterkow masla.

Posolic, dodac pieprzu.

Wlac szklanke bialego , wytrawnego wina.

Piec okolo 50 minut, polewajac regularnie rybe odrobina wody.

Smacznego

zdjecie ze strony http://www.gourmandines.fr/recette-dorade-au-four.php

Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2010-04-11 11:53:38)

Offline

 

#46 2010-04-15 21:49:19

aska
super forumowicz
Od/From: Góry Świętokrzyskie
Zarejestrowany: 2009-07-29
Posty: 1430

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Wlaśnie pierwszy raz w życiu upiekłam wlasnoręcznie chlebek , jest bardzo dobry więc ośmielam się dac przepis big_smile

1 kg mąki pszennej
5 dkg drożdży
1 jajo
1 litr  wody ( dalam letnią wodę)
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki siemienia lnianego
10 dkg nasion słonecznika
10 dkg nasion dyni

drożdze wymieszac z cukrem do rozpuszczenia , wlać w dolek w mące ,przykryć ściereczką do wyrośnięcia drożdzy , potem wyrobić ciasto z jajem,wodą i solą ,dodac  ziarna i wlac ciasto do formy .  Piec około 2 godzin .

Ja pieklam w sporej tortownicy , ale muszę nabyc blachy keksowki . z wąskich foremek wyjda dwa chlebki baaardzo smaczne big_smile

Do dziela lol jak mnie sie udalo to uda się wszystkim lol

Ostatnio edytowany przez/Last edit aska (2010-04-15 22:12:09)

Offline

 

#47 2010-04-18 12:12:03

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Klopsy z tunczyka

Skladniki:
na 4 klopsiki

Puszka tunczyka (naturalnego, bez oleju) okolo 140 g
Mala puszka bialej fasoli
1 jajo
szczypta ostrej papryki
1 duza lyzka bazylii lub szczypiorku
szczypta soli
bulka tarta

Do dziela:

Odcedzic starannie fasole, perzemielic lub dokladnie pougniatac.
W duzym naczyniu wymieszac odcedzonego tunczyka z zmiazdzona fasola.
Dorzucic jajo, szczypte papryki, bazylie lub szczypiorek, sol, i znow wymieszac.
Uformowac klopsy i opanierowac w bulce tartej( tak z "grubsza, nie musi byc bardzo starannie. wink ).
Smazyc okolo 4 minut z kazdej strony na patelni na oleju z oliwek najlepiej.

Smacznego

Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2010-04-18 12:13:19)

Offline

 

#48 2010-04-26 09:37:03

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Pieczarki nadziewane

Na trzy osoby

1 6 duzych pieczarek
2 6 jaj (do farszu i dodatkowe do panierowania- dwa jaja)
3 cebula
4 zielona pietruszka
5 sol, pieprz (szypta)
6 odrobina masla
7 olej
8 bulka tatrta

Pieczarki oczyscic, wydrazyc delikatnie nozki i odlozyc.
Przesuszyc kapelusze pieczarek.

Ugotowac szesc jaj na twardo. Po ugotowaniu dokladnie zgniesc na miazge, podac soli, pieprzu i poszatkowana drobniutko zielona pietruszke.
Poszatkowac cebule, nozki pieczarek i zarumienic na masle. Dodac rowniez do farszu.

Wypelnic farszem kapelusze.

Panierowac pieczarki w rozmaconym jajku i bulce tartej.
Smazyc grzyby do koloru zlocistego na ojeju.

Smacznego!

Offline

 

#49 2010-05-02 09:12:55

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Ruloniki szparagowe

na 4 osoby

- okolo 300g cieleciny
- 1-2 peczki szparagow
- 1 lyzka sosu sojowego
-olej do smazenia
- sol pieprz
-spora ilosc zielonego groszku (jako dodatek)

Mieso pokroic w cienkie plastry wzdluz wlokien , lekko posypac pieprzem, skropic sosem sojowym.Posolic troszke.
Szparagi oczyscic, jak sa duze obrac, pokroic tak, aby dlugosc byla troche wieksza od szerokosci plastrow cieleciny.
Obgotowac szparagi krotko w posolonej wodzie.
Brac po 3-4 szparagi , owijac plasrem miesa, spiac wykalaczka. Rozgrzac patelnie , wlac lyzke oleju, obsmazyc krotko zielony groszek, osolic i wlozyc na polmisek.
Smazyc ruloniki ze szparagami , polewajac ruloniki lekko sosem sojowym.
Usmazone ruloniki klasc na groszek i podawac.
Smacznego!

Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2010-05-02 09:13:46)

Offline

 

#50 2010-05-19 21:50:52

aska
super forumowicz
Od/From: Góry Świętokrzyskie
Zarejestrowany: 2009-07-29
Posty: 1430

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Zawisza takie wykwintne dania tu serwuje big_smile  ja dam przepis prosty , zeby się nie przemeczać  ale efekt jest moim zdaniem niezly smile to schabik gotowany a smakuje jak pieczony , jest soczysty a to ważne wink

1,5 kg schabu  ( raczej cienkiego , z mlodej świnki;) )
3 litry wody
1/2 szklanki soli
1/3 lyżki stolowej majeranku
1/3 łyżki stołowej pieprzu
1/3 łyżki stolowej papryki słodkiej

Schab włozyć do zimnej wody i gotowac 25 min (od chwili zagotowania) na wolnym ogniu . Wyłączyć na 10 min. , potem gotować jeszcze 10 min. Pozostawić do wystygniecia w wodzie.
Można go podawac na cieplo z sosem wg wlasnego uznania lub na zimno jako wędlinę .

     Życzę spokojnego pitraszenia bez stresu że nie wyjdzie big_smile

Offline

 

#51 2010-05-19 22:17:32

paela
super forumowicz
Od/From: Chorzów
Zarejestrowany: 2009-05-19
Posty: 5169

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Schab wychodzi znakomicie, mój maż się nim zachwycał, robilam wczoraj - polecam! wink

Jeszcze dodam, że wywar mozna wykorzystac, np na jarzynową zupkę - u mnie była na nim botwinkowa.
Można troszkę rozcieńczyć, żeby była ciut mniej słona.

Offline

 

#52 2010-07-26 14:21:28

olik
super forumowicz
Od/From: kędzierzyn-koźle
Zarejestrowany: 2010-05-04
Posty: 1256

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Chcę Wam polecić dwa smaczne i sprawdzone przepisy na ogórki

OGÓRKI CURRY    
Składniki :
-2,5 kg. ogórków
-3 duze cebule
-2 ł-ki soli
Ogórki pokroić w słupki (ja robię plastry),cebule w plastry,zasolić i odstawić na 3 godz.

ZALEWA
-4 SZKL.OCTU
-3 SZKL.CUKRU
zagotować i wystudzić
Do zimnej zalewy dodać:
-4łyżeczki mielonego pieprzu
-4łyżeczki curry
-4łyżeczki papryki słodkiej
-4 łyżeczki gorczycy
-gałązka kopru

Po 3 godzinach ogórki odcedzić wymieszać z zalewą ,ponakładać do słoików i pasteryzować10-15 min.

PARZYMORDKI

Składniki:
-4 kg ogórków
-4 łyżki soli
-4 główki czosnku

Zalewa :
-1 kg cukru
-3 szklanki octu
-16 łyżek oleju
-1 łyżka chilli
-1 łyżka papryki ostrej

Ogórki porkoić na dość drobne cząstki, może być na ósemki, przełożyć do dużej miski, dodać pokrojony czosnek i sól. Wymieszać i odstawić na 2 godziny.

Składniki zalewy połączyć i zagotować, odstawić do wystygnięcia. Zimną zalewą zalać ogórki , odstawić na 12 godzin. Ogórki wraz z zalewą przekładać do słoików, pasteryzować przez 8 min od momentu zagotowania się wody w garnku.

Nie sa to przepisy mojego autorstwa , znalezione w internecie

Ostatnio edytowany przez/Last edit olik (2010-07-26 15:02:46)

Offline

 

#53 2010-07-26 17:58:33

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Oliczku, dziekuje za Twoje przepisy, bede korzystac, na sto procent! smile

Offline

 

#54 2011-05-29 14:23:27

zawisza
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-05-02
Posty: 5358

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Szparagi z ryba

Podam teraz maly przepisik, ktory sam znalazlem kiedys na internecie, spobowalem dzis i uznaje , ze jest calkiem niezly.

Rybke mozna dobrac dowolnie, moze to byc losos, lub inna "chudsza" ryba, trzeba jednak wybrac w cienkich "filetach" , nie rybke w calosci.

Dla 2 osob

Skladniki:

-2 duze filety rybne
-szklanka gestej smietany
-nieco zielonej pietruszki (dwa , trzy pedy)
- maslo (nie wykorzystamy calej kostki, nawet polowy)
- po 5-6 szparagow na osobe lub wiecej, w zaleznosci od apetytow

Gotujemy szparagi w osolonej wodzie do miekkosci- zwykle kolo 15 minut wystarczy. W miedzyczasie , (jesli uzywamy swiezej zielonej pietruszki, co zawsze jest lepsze) szatkujemy kilka pedow  pietruszki.
Odstawiamy poszatkowana pietruszke- wykorzystamy ja pozniej do sosu smietankowego.

Ugotowane szparagi dokladnie odcedzamy, odcinamy "glowki" tak, aby zostalo jednak z trzy,cztery centymetry "nozki" szparaga. Reszte nozek kroimy na okolo 2 centymetrowe kawalki, wrzucamy je do garnka z odrobina masla. Podsmazamy nozki szparagowe, jesli lubimy bardziej maslany smak, nie szczedzimy masla dodac. Szparagi podsmazamy na lekkim ogniu, nie moga sie zarumieniac, inaczej traca na smaku. Dodajemy zielonej pietruszki i na to szklanke smietany. Trzeba uwazac, by smietana sie pogrzala, nie zagotowujemy jej.

W tym momencie , rowniez na masle, smazymy filety rybne, okolo 15 minut , po 5 minutach przewracajac na druga strone. Trzy, cztery minuty przed koncem smazenia ryb dodajemy glowki szparagowe na te sama patelnie w celu podgrzania.

Danie jest gotowe-  nakladamy rybe i szparagi polewajac suto sosem smietankowym z "nozkami" i pietruszka .
Nie zapomnijmy o lekkim posoleniu rybki, rzecz jasna.
Smacznego!

PS Danie  nie podgrzewa sie  latwo. Wiec dla spoznialskich klapa. big_smile wink

Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2011-05-30 07:45:45)

Offline

 

#55 2011-06-11 08:41:16

olik
super forumowicz
Od/From: kędzierzyn-koźle
Zarejestrowany: 2010-05-04
Posty: 1256

Re: Nasze wspolne przepisy kulinarne SMACZNEGO

Zawiszo bardzo ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję , bo sąsiad nosi nam czasem szparagi i jak na razie nie za bardzo nam smakują. Może Twój przepis sprawi że je polubimy smile.

Offline

 

Stopka forum/Board footer

Powered by PunBB
© miedzyrzecze.org.pl