Miedzyrzecze.org.pl

Archiwum forum Międzyrzecza

Nie jesteś zalogowany./Not logged in

Ogłoszenie

PRZEGLĄDASZ ARCHIWUM MIĘDZYRZECZA

#1 2009-12-19 14:44:03

MIKI
super forumowicz
Od/From: Kraków
Zarejestrowany: 2009-05-26
Posty: 1644

Czosnek i cebula :)

To, co napisała Sula w "Rozmowach" - że czosnek fioletowy to odmiana czysto polska, a czosnek biały to czosnek chiński to niezupełnie prawda smile

Otóż biały czosnek też ma odmiany czysto polskie:

"Do uprawy ozimej z sadzenia jesiennego przeznaczone są odmiany: Arkus, Harnaś (fot. 1a), Mega, Zawrat, Huzar (fot. 1b), a z sadzenia wiosenne-go odmiany Jarus i Cyryl."

FOT. 1. CZOSNEK OZIMY: a — HARNAŚ, b — HUZAR

http://images8.fotosik.pl/147/9f3afcdbf1a197e7.jpg http://images6.fotosik.pl/588/0966400adb9aea0d.jpg

Ze strony http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1439

Także tutaj możemy przyglądnąć się polskim odmianom czosnku - widzimy, że polskie to i fioletowe i białe odmiany smile

http://www.nasiona.pl/Czosnek,869.html

Napisano też na ten temat w Wikipedii:

"Przegląd odmian uprawnych

        * 'Arkus' – odmiana krajowa, średnio wczesna, ma duże główki o dużych ząbkach z fioletowo brązową łuską, wytwarza dużą liczbę cebulek powietrznych;
        * 'Harnaś' – odmiana krajowa, wczesna, tworzy duże główki o masie ok. 80 g z około 9 ząbkami, łuska okrywająca główkę – szara, łuska okrywająca ząbki – fioletowa (ściśle przylega do ząbków), plon ogólny 7-10 t/ha,
        * 'Mega 2' – odmiana wczesna, posiada główkę dużą o masie ok. 100 g z ok. 5 dużymi ząbkami, łuska okrywająca główkę i ząbki biała, wysoka zawartość substancji czynnych, plon wysoki - od 7-9 t/ha,
        * 'Orkan' – odmiana krajowa, średnio wczesna, tworzy główki duże, kulisto spłaszczone o dużych ząbkach;
        * 'Orlik' – odmiana krajowa, średnio późna, ma główki średnie, o fioletowych lub jasno brązowych ząbkach, tworzy dużo małych cebulek powietrznych, tolerancyjna na niesprzyjające warunki zewnętrzne.
        * 'Zawrat' – odmiana krajowa, wczesna lub średnio wczesna, zawiązuje mało cebulek powietrznych, posiada duże główki o dużych ząbkach.

    Odmianami uprawianymi u nas jako jare są 'Jarus' i 'Cyryl'. "

http://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek_pospolity

Ja spotkałam się z nazywaniem fioletowego czosnku "zimowym", co ma swoje potwierdzenie w tym, że odmiany fioletowe to czosnek ozimy (czyli sadzony jesienią, a zbierany w lecie roku następnego - jary to sadzony na wiosnę i zbierany w lecie tego samego roku). Moim zdaniem fioletowy czosnek jest też ostrzejszy w smaku.

Oczywiście, w dużych sklepach biały czosnek to na 100% czosnek chiński - mniej aromatyczny, włóknisty, być może "podpędzany" jakimiś chemikaliami.
Ale myślę, że jeżeli na targu czy na bazarku zobaczymy biały czosnek zapleciony w warkocze to możemy być pewni, że ten czosnek wyrósł w Polsce smile

Trochę o właściwościach czosnku i cebuli:

http://zielnik.herbs2000.com/ziola/czosnek.htm

http://www.leczenie-raka.pl/Groch_z_kapusta/Cebula/

http://www.nsik.com.pl/archiwum/84/a18.html

I porównanie wartości odżywczych czosnku i cebuli:

http://images6.fotosik.pl/588/0b6b6a4965e07841.jpg  http://images6.fotosik.pl/588/13b501b2577aaf04.jpg

http://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek_pospolity
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cebula_zwyczajna

Ale zjeść 10 dkg cebuli i zjeść 10 dkg czosnku... roll

Smacznego big_smile

Offline

 

#2 2009-12-19 17:03:47

sula
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-07-05
Posty: 4306

Re: Czosnek i cebula :)

Widzę MIKI, że Cię wywołałam do odpowiedzi, a TY - jak zwykle perfekcyjnie rozwinęłaś temat smile  Dzięki temu poznałam właściwości czosnku, o których dotąd nie wiedziałam. Dziękuję smile

Offline

 

#3 2009-12-26 17:57:41

MIKI
super forumowicz
Od/From: Kraków
Zarejestrowany: 2009-05-26
Posty: 1644

Re: Czosnek i cebula :)

Przepis na skuteczny syrop leczący kaszel smile

Potrzebne będą:

- 4 główki czosnku,
- 1 kg cytryn,
- 1/4 litra miodu prawdziwego
.

Czosnek obrać z łupinek, zmiażdżyć, przełożyć do wyparzonego słoika o pojemności 1 litra i zalać 1/2 litra przegotowanej wody.
Odstawić na 12 godzin pod przykryciem w ciemne miejsce (czosnek i woda zrobią się niebieskie).
Po 12 godzinach odcedzić zawartość słoika zatrzymując płyn, a wyciśnięty czosnek wyrzucić.

Przygotować 1 kg cytryn, sparzyć je wrzątkiem - 3 cytryny odłożyć na bok, resztę pokroić na plasterki (wraz ze skórką) i wrzucić do słoika.
Z odłożonych cytryn wycisnąć sok i wlać do słoika. Całość zalać płynem odcedzonym z czosnku.
Zakręcić słoik i odstawić na 12 godzin w ciemne miejsce.

Po tym czasie odcedzić płyn, wyrzucić plasterki cytryn, a płyn wymieszać z 1/4 litra miodu.

Płyn przechowywać w zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu, najlepiej w lodówce.

Dorośli: 3 x dziennie po łyżce stołowej, dzieci: 3 x dziennie po łyżeczce.

Wbrew pozorom (czosnek) mało czuć z buzi big_smile

Dobrego zdrowia życzę smile

Offline

 

#4 2009-12-26 18:41:22

aska
super forumowicz
Od/From: Góry Świętokrzyskie
Zarejestrowany: 2009-07-29
Posty: 1430

Re: Czosnek i cebula :)

O dobroczynnym działaniu czosnku można mówic  dużo , już starożytni go doceniali ..big_smile
Ma właściwości leczenia sklerozy i chorób serca, bólu głowy, osłabienie, pasozyty, dolegliwosci ginekologiczne, egzemy, grzybicę, kaszel, przeiwdziała zatruciom nikotynowym. Zewnetrzne okłady podobno leczą rany.

Jedzony również na surowo jest sposobem na długowieczność (eliksir młodości o właściwościach odmładzających, gdyż opóźnia procesy starzenia się tkanek).

Podobno zaden antybiotyk nie dorównuje czosnkowi , jedzmy wiec go  na zdrowie jako przyprawę lub lekarstwo ale z umiarem wink ponoc jedzony w nadmiarze niszczy  flore bakteryjna w zoladku i jelice, co prowadzi do biegunki a nastepnie do obstrukcji .

Zapach czosnku odstrasza komary ....i wampiry  lol

Ostatnio edytowany przez/Last edit aska (2009-12-26 19:37:45)

Offline

 

#5 2009-12-26 21:34:13

paela
super forumowicz
Od/From: Chorzów
Zarejestrowany: 2009-05-19
Posty: 5169

Re: Czosnek i cebula :)

Syrop czosnkowy przypomniał mi o syropie cebulowym, który pijałam w dzieciństwie, a potem sama serwowałam swoim dzieciom - z bardzo dobrym skutkiem!

Przygotowanie go jest banalnie proste - sieka się w kostkę cebulę, zasypuje cukrem i czeka aż puści sok.
Trzeba to w miare szybko zuzyć, bo syrop lubi po jakims czasie fermentowac, lepiej więc robic mniejsze porcje, na bieząco.
Polecam!

Offline

 

#6 2010-01-16 11:12:38

Ania-czechy
legenda forum
Od/From: Karviná ČR
Zarejestrowany: 2009-06-16
Posty: 26872

Re: Czosnek i cebula :)

W Rodzinnym Kalendarzu przeczytałam o cebuli :

Od zamierzchłej starożytności znane były jako pokarmy czosnek i cebula. Początkowo elita społeczna jadała czosnek , a plebs - cebulę. Później odwrotnie - cebulę spożywała tylko arystokracja, zaś dla biedoty pozostał czosnek.
Również od tysięcy lat cebula stosowana jest w medycynie ludowej jako środek na liczne zaburzenia samopoczucia, bóle i choroby. O mośliwościach cebuli może świadczyć fakt, że już podczas jej krojenia zaczynamy płakać. Gdy piekące oczy ocieramy chusteczką, nie domyślam się nawet, że na rogówce oka nie ma już prawie żadnych bakterii. Cebula wywiera taki sam odkażający wpływ na inne błony śluzowe i sprawia, że stajemy się zdrowsi i odporniejsi.
Czy wiecie, że...
Surowa, świeża cebula może uratować życie? Natychmiastowe żucie cebuli uchroni przed groźnym obrzękiem błony śluzowej jamy ustnej w wypadku użądlenia przez pszczołę lub osę. Dzięki temu można czekać na przybycie lekarza, nie obawiając się uduszenia na skutek zbyt dużego obrzęku.

Offline

 

Stopka forum/Board footer

Powered by PunBB
© miedzyrzecze.org.pl