Wątek Zamknięty/Topic closed
Ruszył nowy podgląd : http://www.beleefdelente.nl/ooievaar
"Beleef de Lente" (w tłumaczeniu Google "Doświadczenie /Eksperyment/ Wiosna") to nazwa programu edukacyjnego po patronatem holenedrskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków (Vogelbescherming Nederland http://www.vogelbescherming.nl ).
Polega on na bezpośredniej obserwacji "na żywo" ośmiu gniazd dzikich ptaków : pójdźki, pustułki, puchacza, sikory bogatki, bociana białego, jaskółki dymówki, płomykówki i kowalika.
Jak podano dzisiaj w notce pod poglądem w ubiegłym roku obserwowaliśmy gniazdo na terenie British School w Hadze, w tym roku przeniesiono kamerę na gniazdo znajdujące się na rozlewiskach rzeki IJssel http://pl.wikipedia.org/wiki/IJssel . Dokładnej lokalizacji nie podano.
Dziś tak tu spokojnie, a kilka dni temu ...
Polecam filmik z głównej strony http://www.beleefdelente.nl/ooievaar z dn.03.03 (kliknąć w tę datę po prawej stronie u góry) - o karze za niewierność.
Oto kadr z filmu :
Ostatnio edytowany przez/Last edit adnaw (2010-03-12 16:13:36)
niesamowity filmik ! nie ma przebacz !! pani bocianowa caly czas wypychala z gniazda wymierzającego sprawiedliwość ,widocznie mimo wszystko tamten jej bardziej przypadł do serca
Adnaw dziękuję za podany link. Potwierdzam, filmik jest niesamowity. Przez cały czas trzymał mnie w napięciu. Oglądając, zastanawiałam się jak to wymierzanie kary skończy się dla bocianicy, mocno trzymanej za szyję oraz czy to wypychanie z gniazda samca nie skończy się jakimś nieszczęśliwym wypadkiem, pomimo tego, że potrafi bociek latać.
Dziś obserwowałam dłużej parę. Niestety nie wiem czy ich "związek" przetrwał, czy to może nowy partner. Razem poprawiali umocnienie gniazda, a partner kilka razy w krótkich odstępach czasu przynosił patyki oraz trawę. Na koniec nastąpiło uwieńczenie ciężkiej pracy. Być może zapanowała zgoda.
Ostatnio edytowany przez/Last edit Kalinka (2010-03-13 09:55:46)
Ja rowniez dolaczam sie do grupy dziekujacych, niesamowite,chyba pani bocianowa starala sie przeprosic partnera, skulajac glowe pod brzuchem samca, potwierdzajac tym , ze to on jest jej wybrancem. A moze go z gniazda wypychala? Trudno powiedziec.... Jestem pod wrazeniem tego filmiku...
wspolnie ukladanie w gniezdzie
Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2010-03-13 09:38:51)
Wyglądał z balkonu za "nią". Wreszcie wróciła bocianica ze śniadania. Partner przywitał ją z radością.
Nie można powiedzieć, że nie zabiega o jej względy. Wykonał kilka gestów w stronę partnerki. Zobaczymy jaki przyniosą skutek.
Znosi cały czas materiał do gniazda. Zauważyłam, że zbiera budulec zwłaszcza wtedy, kiedy na ziemi pod gniazdem pojawia się inny bocian. Czyżby cały czas trwała rywalizacja, a zazdrość nie ustąpiła? A może po prostu już wszystko wróciło do normy i każdy z samców dba o swój "domek".
Ostatnio edytowany przez/Last edit Kalinka (2010-03-15 08:27:01)
ten "trzeci" ciągle zagląda do gniazda i odwiedza bocianicę ...nawet ma względem niej niecne zamiary
filmik z 13.03
Ostatnio edytowany przez/Last edit aska (2010-03-15 09:05:42)
Donośny klekot - właśnie doniesiono sporą kępkę mchu
Razem biorą się do pracy:
Ciągle nie moga się zdecydować, gdzie położyć przyniesiony materiał:
Wylądował w końcu na brzegu gniazda:
===================================================
Teraz taka praca:
==============================================
W tym gnieździe bociany bardzo często klekoczą
===============================================
Doniesiono kolejną porcję wyściółki...
I znów amory - wygląda na to, że dzisiejszy ranek przebiega w harmonii
============================================
Pan kilkakrotnie wylatywał...
I przynosił sianko:
Potem
Ostatnio edytowany przez/Last edit paela (2010-03-17 10:39:05)
Ostatnio edytowany przez/Last edit Kola (2010-03-21 06:23:22)
.
Ostatnio edytowany przez/Last edit Kola (2010-03-23 06:17:10)
Trzecie jajeczko
Czwarte jajeczko
Ostatnio edytowany przez/Last edit Kola (2010-03-27 06:38:37)
Wątek Zamknięty/Topic closed