Wątek Zamknięty/Topic closed
Zapraszam do obejrzenia zdjęć oraz
krótkiego reportażu na temat dzisiejszego dokarmiania boćków
A teraz para już w komplecie
LeMie, dziękuję serdecznie za reportaż. Zaraz robi się weselej wiedząc że przynajmniej te bocianki nie ciepią głodem. Jeszcze raz serdeczne podziękowanie dla wszystkich którzy brali udział w tej szlachetnej akcji.
Dzięki Kaziu za dobre słowa
Warto pamiętać, że tak naprawdę nie wiemy, czy bociany poczęstują się podanym pokarmem, na pewno będą bardzo nieufne - gniazdo nie jest przecież ich naturalnym miejscem żerowania. Mamy tego pełną świadomość.
W rozmowie pan Jacek z Mikołowa powiedział jedną ważną rzecz, jeśli się nie poczęstują to będzie znaczyć, że jednak w środowisku naturalnym znalazły pożywienie. Jeśli jednak takiego pożywienia nie znajdą, prędzej czy później przymuszone głodem zaczną pobierać pokarm z gniazda.
Rozmawialiśmy też o tym co się stanie z pokarmem (małe rybki i serca drobiowe), gdy przyjdzie odwilż i ciepło. Wiadomo, że wówczas pokarm zacznie się psuć. Na to pan Jacek odpowiedział zdecydowanie -"proszę się o to nie martwić, boćki to mądre ptaki, bez problemu sobie z tym poradzą".
Poprzez takie ekstremalne sytuacje wszyscy uczymy się tej naszej dzikiej przyrody ... Między innymi o to w naszym projekcie chodzi.
Przy okazji jeszcze raz przeproszę za przerwy w transmisji, przycinanie obrazu itp. Monter z Dariuszem dwoją się i troją, żeby utrzymać sygnał, niestety gniazdo w MD pod względem dostępu do sieci jest w fatalnym położeniu, nie za bardzo jest jak to poprawić.
Pozdrawiam,
Stokrotne dzięki wszystkim, którzy przygotowali i zrealizowali nie łatwe dostarczenie pokarmu dla bocianów w Międzyrzeczu Dolnym
Sytuacja w tym roku jest wyjątkowa i przeprowadzenie akcji w warunkach, które obecnie panują, jest na pewno bardzo trudne. Cieszy, kiedy boćki są teraz w gnieździe. Na pewno skorzystają z pokarmu, który dla nich celnie zrzucił jeden ze strażaków. Dziękujemy Im serdecznie
LeMie, dzięki za fotodokumentację z tego szczególnego dnia
Może i ja się wtrącę - wszyscy jesteśmy wdzięczni za zorganizowaną pomoc boćkom
Wiem, że pokarm, który byłby w gnieździe i ewentualnie zaczął się psuć - zostanie po prostu usunięty przez same boćki, a więc bądźmy dobrej myśli
Byle przetrwać jeszcze kilka dni, w końcu musi się skończyć zima..
Bardzo fajnie że udało się zorganizować dokarmianie dla boćków. A nie jest to takie proste jak się wydaje. Nie wystarczy tylko kupić, zawieźć i rzucić. Tym bardziej fajnie że się udało.
Widocznie bocianki podjadły sobie i mają energię by zabrać się za rozbudowę gniazda.
https://www.youtube.com/watch?v=PfU7FbH_1UY
Tak jak wczoraj dziękowaliśmy wszystkim za podanie bociankom pokarmu, dzisiaj chciałbym tak samo gorąco i serdecznie podziękować naszym wspaniałym panom Monterowi i Darkowi za to, że w przeciwieństwie do wczoraj poprawiła się jakość przekazu nieporównywalnie. Wczoraj był cud jak po długiej chwili otworzył się obraz poklatkowy, dzisiaj można i filmiki wgrywać. Dzięki Wam Panowie serdecznie!
A oto dowód: https://www.youtube.com/watch?v=kCLARAFiJ-U
Oglądając dzisiejszy przekaz zaczynam podejrzewać czy tam czegoś nie dosypano do jedzenia.
Ostatnio edytowany przez/Last edit Kazek-czechy (2013-04-05 11:32:58)
Dzień dobry bocianki, udanego dnia Wam życzę
Nie ma co zwlekać godz. 6ta trza zacząć pracować
Dostawa pierwszej części budulca
No i integracja, trzeba dbać o zachowanie gatunku
No i kolejny wylot, tym razem oboje
No i tak na zmianę. bardzo pracowite są te nasze bocianki.
Ostatnio edytowany przez/Last edit Kazek-czechy (2013-04-06 06:21:35)
Miejmy nadzieję,że najgorsza pogoda dla naszych boćków jest już poza nimi życzymy aby ta piękna para ptaków miała u nas jak najlepsze warunki do życia i rozmnażania
Pzdrawiam Bocianolubów
Zawiszo, jeśli jak piszesz jest to samica, to jest to ... Rzeczka
Przypominam imiona naszych boćków w tym gnieździe: Dolinek i Rzeczka
Przed chwilą bociany ponownie otrzymały pokarm. Akcję dokarmiania zorganizował Wójt Gminy Jasienica wraz z PSP Wapienica oraz OSP Międzyrzecze Dolne. Udało mi się zrobić kilka fotek z tej akcji:
Wkrótce po podaniu karmy boćki zjawiły się w gnieździe, zarówno Dolinek jak i Rzeczka chętnie poczęstowały się świeżymi rybkami:
LeMie świetna sprawa! Na pewno się ucieszyły i wkrótce podziękują klekotem
LeMie cudowna wiadomość. Dzięki Wszystkim za opiekę.
Jak widać na Twoim drugim zdjęciu, chętnych do pokarmu już podczas podawania nie zabrakło
LeMie, oczywiscie, Rzeczka! Nie mam pojecia, czemu nie uzylem jej imienia, powinienem od razu ja imieniem nazwac. No powiedzmy, ze w porannych godzinach jakis taki niedobudzony jestem...
A co do akcji dokarmiania , to i ja rowniez bardzo dziekuje. Jestescie naprawde dobrymi ludzmi, az sie cieplo na duszy robi.
Pozdrawiam goraco.
I ja się dołączam do podziękowań Wszystkim o wielkim sercu, pozdrawiam
Znalazłam coś pięknego
http://tiny.pl/h8dfd
Gamo, rzeczywiscie, swietny reportaz znalazlas.
Miedzyrzeckie bociany sa slawne, a akcja dokarmiania szlachetna.
Po pewnym czasie Rzeczka z Dolinkiem znow sa razem.
Dolinek poukladal, poprzestawiam galezie naokolo Rzeczki i polecial znow w swiat.
Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2013-04-11 08:28:52)
Wątek Zamknięty/Topic closed