Miedzyrzecze.org.pl

Archiwum forum Międzyrzecza

Nie jesteś zalogowany./Not logged in

Ogłoszenie

PRZEGLĄDASZ ARCHIWUM MIĘDZYRZECZA

#1 2009-10-22 08:32:39

hanz
początkujący
Zarejestrowany: 2009-10-22
Posty: 8

Internet

A więc pochwalcie się jakie macie łącza internetowe w Międzyrzeczu, od kogo, jaka prędkość, ile płacicie, no i przede wszystkim opinie o samym łączu

Offline

 

#2 2009-10-22 09:51:26

LeM
Administrator
Od/From: Międzyrzecze
Zarejestrowany: 2007-06-18
Posty: 1485

Re: Internet

Witaj Hanz na naszym forum smile

Neostrada ADSL, 2 Mb, cena 64 zł +VAT, mimo odległości od centrali ponad 2 km łącze raczej stabilne, jestem zadowolony (odpukać smile ).

Offline

 

#3 2009-11-28 22:56:26

sula
super forumowicz
Zarejestrowany: 2009-07-05
Posty: 4306

Re: Internet

Zawiszo, krioterapia daje podobno rewelacyjne rezultaty wink  big_smile

Offline

 

#4 2009-11-28 23:10:19

MIKI
super forumowicz
Od/From: Kraków
Zarejestrowany: 2009-05-26
Posty: 1644

Re: Internet

zawisza napisał:

Tak sie nad tym zastanawiam....czy znajdzie sie ktos, kto moglby mi podpowiedziec, czy to zart?

Zawiszo, film pochodzi ze strony http://www.spryciarze.pl - jest tam mnóstwo porad, niekiedy komentarze wyjaśniają, czy eksperymenty są udane - ale czy zawsze można temu wierzyć? Nie pomogę Ci, niestety roll

Offline

 

#5 2009-11-30 18:14:33

Alibab
bywalec
Od/From: Międzyrzecze Górne
Zarejestrowany: 2009-04-25
Posty: 416

Re: Internet

hanz napisał:

A więc pochwalcie się jakie macie łącza internetowe w Międzyrzeczu, od kogo, jaka prędkość, ile płacicie, no i przede wszystkim opinie o samym łączu

Napisz jakie Ty masz łącze, za ile i jakiej jakości wink
Na zachętę wkleję Ci wynik testu:

http://img300.imageshack.us/img300/7955/zrzutekranu3j.png

http://img27.imageshack.us/img27/4640/zrzutekranug.png


"Pożyteczniejsza jest tolerancja różnorodności poglądów, ich poszanowanie, aniżeli zwracanie uwagi na rzeczy błahe."
[i]Ania-czechy[/i]

Offline

 

#6 2009-12-15 09:08:07

hanz
początkujący
Zarejestrowany: 2009-10-22
Posty: 8

Re: Internet

Problem w tym że mam mobilny i jestem bardzo niezadowolony, no i sam nie wiem na co zmienić nie mam pojęcia jakie firmy działają na terenie wsi, co wybrać itd. Myślę że w zupełności mi wystarczy 2 do 3 Mb/s

Offline

 

#7 2009-12-18 22:26:31

Alibab
bywalec
Od/From: Międzyrzecze Górne
Zarejestrowany: 2009-04-25
Posty: 416

Re: Internet

hanz, mobilny czyli w jakiejś sieci gsm?

Z tego co się orientuję w Międzyrzeczu trudno jest o kabelek. Większość tych, którzy
mają telefony stacjonarne nie mogą liczyć na internet... Firmy takie jak TP i jej podobne nie garną się do nowych inwestycji. Gdy ktoś rezygnuje z neostrady nagle traci także warunki techniczne i jakość łącz nie pozwala na przejście do konkurencji. Wygląda to tak, jakby w miejsce ubywającego klienta od razu wskakiwał inny. Są plany rozbudowy istniejącej infrastruktury teletechnicznej, ale jak i kiedy nie wiadomo...

Więcej:
http://it.wnp.pl/coraz-wiekszy-popyt-na … 1_0_0.html
http://www.mapa.uke.gov.pl/index.php?id=240000


"Pożyteczniejsza jest tolerancja różnorodności poglądów, ich poszanowanie, aniżeli zwracanie uwagi na rzeczy błahe."
[i]Ania-czechy[/i]

Offline

 

#8 2009-12-19 19:44:44

hanz
początkujący
Zarejestrowany: 2009-10-22
Posty: 8

Re: Internet

Mam orange mobilny i praktycznie sygnał 3G ale nie zawsze także lipa no i sama komórka też przycina zależy od pokoju w którym jestem sad, praktycznie używam neta tylko do poczty, i odwiedziny for. Teraz planuję zakup bezprzewodówki na 5Ghz tylko co wybrać ?? O kablu słyszałem że lipa jak już jest to warunków do szybkiego netu i tak nie będzie a nie będę zakładał TP i płacił za telefon dla netu 512 albo 1 Mb.

Offline

 

#9 2010-01-10 14:56:42

Alibab
bywalec
Od/From: Międzyrzecze Górne
Zarejestrowany: 2009-04-25
Posty: 416

Re: Internet

Jeśli chcesz tylko pocztę i fora, to 1M, czy nawet 512 w zupełności wystarczy. Sam zresztą wiesz. Gorzej z wysyłem większych plików - ale na pocztę plików 700M się raczej nie wysyła. Na Twoim miejscu wybrałbym "najtańszą" opcję, bez względu na dostawcę, bo z tego co wiem awaryjność łączy jest wszędzie identyczna. (odrobinę lepiej jest  na kabelku, ale niestety odrobinę). Owo 3G o którym wspomniałeś to Twój limit przesyłu danych, jak myślę. Jaką masz prędkość, kiedy te 3G wykorzystasz?


"Pożyteczniejsza jest tolerancja różnorodności poglądów, ich poszanowanie, aniżeli zwracanie uwagi na rzeczy błahe."
[i]Ania-czechy[/i]

Offline

 

#10 2010-01-12 17:24:39

fido
użytkownik
Zarejestrowany: 2008-05-16
Posty: 21

Re: Internet

Alibab Myśle że hanz-owi raczej chodziło o technologie czyli niebieskie światełko na modemie które oznacz nadajnik w 3G, a limity to swoją drogą smile.
Nie wiem Hanz jak u ciebie z czasem czy oglądasz może czasem smile bociana.
Ja na twoim miejscu kupiłbym najtańsze łącze radiowe i tak to będzie niezły przeskok szybkości w twoim wypadku smile. I jeszcze jedno nie patrz na częstotliwość bo to nie ma większego znaczenia przy łączach do 1Mb/s

Ja mam Dialog 2Mb/s niestety Bielsko:)

Offline

 

#11 2010-01-13 12:07:00

hanz
początkujący
Zarejestrowany: 2009-10-22
Posty: 8

Re: Internet

Tak 3G to technologia która w sumie przepycha u mnie nawet do 2-3 Mb/s ale przy dobrym sygnale ale z tym średnio jak go nie mam to mam coś 0,3 Mb/s i to już klapa. Limit jak dobrze pamiętam mam 1,5 GB ale na stronki to mi wystarcza i w sumie kilka razy przekroczyłem go ale chyba na tyle niewiele że nic nie zauważyłem, także nie odpowiem na to pytanie. Net oczywiście jak już jakiś będę miał to zamierzam sobie w końcu solidnie pościągać i w końcu przestać żerować na kolegach smile Mam bardzo dobrego kolegę maniaka filmowego który ma łącze 5mb/s symetryczne no i w każdej chwili jest mi puścić te 5 Mb w ftp do mnie, z wiadomych przyczyn na razie nie korzystam.

Offline

 

#12 2010-01-16 12:06:28

mikser
początkujący
Zarejestrowany: 2009-12-11
Posty: 2

Re: Internet

Jeżeli chodzi o internet kablowy to z tego co się dowiadywałem to kable które do nas dochodzą są w bardzo kiepskim stanie i jeżeli ktoś ma 2 Mb to mim zdaniem ma super ! ! Natomiast jeżeli chodzi o internet drogą radiową to mamy trzy możliwości:
1) Wimax - nie wymaga widoczności optycznej(zazwyczaj) duża prędkość transmisji mogąca dochodzić nawet do 10-20Mb. W naszym rejonie oferują tą technologię 3 firmy SferaNet, Netia, Dialog. Niestety SferaNet wg moich informacji jest dosyć droga, Netia ma słabe nadajniki i do nas z ledwością dochodzi (prędkość 2Mb), Dialog najbliżej bo ma nadajniki na kominie w Wapienicy (ale oferują jedynie 1MB).
2) WiFi prędkość bardzo zróżnicowana ale wymaga widoczności optycznej pomiędzy nadajnikiem a odbiornikiem (w naszym pagórkowatym terenie dosyć trudne zadanie).
3) 3G/EDGE/GPRS - telefonia komórkowa nie wymaga widoczności optycznej, ale operatorzy nakładają limity transferów, a szybkość połączenia uzależniona od ilość użytkowników akurat zalogowanych.
Ja na chwilę obecną mam 1Mb z Dialogu po Wimaxie. Skype chodzi dobrze, strony w miarę, strumienie wideo np z YouTube w miarę ale czasami przerywa.
Generalnie nie nam z nimi problemu.

Offline

 

#13 2010-01-20 09:00:30

hanz
początkujący
Zarejestrowany: 2009-10-22
Posty: 8

Re: Internet

Wstępnie myślałem o radiówce bo telefon jest mi nie potrzebny, a w tp i dialogu pewnie trzeba brać internet z telefonem albo płacić bezsensowne utrzymanie łącza w tp to dokładnie jakieś 60 za 1Mb i + 50 za telefon to cena straszna.
Dlatego właśnie chodzi mi po głowie radiówka tylko co wybrać jest AM z Zabrzega ale oni mają 1.3 Mb za 50 zł i tyle trochę wolno, jest jeszcze Kolnet z 85 za 1MB to dużo, jest Intertell ale ich łącza pozostawiają wiele do życzenia sądząc po tragicznych opiniach w necie. Nic chyba dobrego taniego nie ma w naszej wsi.

Offline

 

#14 2010-01-23 09:46:12

fido
użytkownik
Zarejestrowany: 2008-05-16
Posty: 21

Re: Internet

Cześć

hanz nie jest tak źle jeszcze to , na forum już ktoś poruszał ten temat: http://www.miedzyrzecze.org.pl/forum/viewtopic.php?id=9

Offline

 

#15 2010-01-24 20:40:29

hanz
początkujący
Zarejestrowany: 2009-10-22
Posty: 8

Re: Internet

A czy ktoś może ma net od AM Zabrzeg?

http://www.zabrzeg.eu/

Offline

 

#16 2010-02-21 13:57:56

angi
Gość/Guest

Re: Internet

***treść ewidentnie reklamowa, więc CIACH*** A&M. ***treść ewidentnie reklamowa, więc CIACH***

Reklamy można umieszczać na stronie monitoringu bociana białego w ramach sponsoringu projektu wink

Ostatnio edytowany przez/Last edit Alibab (2010-02-22 20:36:23)

 

#17 2010-02-27 20:11:48

hanz
początkujący
Zarejestrowany: 2009-10-22
Posty: 8

Re: Internet

@angi ale już zachwalasz jak możesz cóż reklama dźwignią handlu.

Offline

 

#18 2010-04-27 10:10:10

hanz
początkujący
Zarejestrowany: 2009-10-22
Posty: 8

Re: Internet

Witam po dłuższej przerwie otóż nowy necik śmiga aż miło, po długich zastanowieniach wybrałem firmę NetService z Czechowic no i  cóż można powiedzieć, na razie nie mam zastrzeżeń podobno jestem ich pierwszym klientem w Międzyrzeczu, zobaczymy jak to będzie na dłuższą metę. Na razie mam 2mb down i 1,5 up i to za 40 zeta transfer jest praktycznie cały czas taki

Offline

 

#19 2018-12-21 18:16:57

Leszek30
początkujący
Zarejestrowany: 2018-12-19
Posty: 5

Re: Internet

Jak aktualnie wygląda tu sytuacja z ISP? Możecie polecić jakąś firmę?

Offline

 

Stopka forum/Board footer

Powered by PunBB
© miedzyrzecze.org.pl