. Uzupełnienie zaległości - cz.I
------------------------------
16.10.2018
Bociany n i e w r ó c i ł y n a n o c l e g !
Gerome n i e p o j a w i ł s i ę.
. Uzupełnienie zaległości - cz.III
-------------------------------
19.10.2018
Kolejny samotny poranek Anny - z wylotem.
Długo i cierpliwie czekał na Annę. Zamieszczam wybrane fotki zrobione od godz. 13:39 do 18:31!
Z przyczyn technicznych ominęło mnie powitanie po przylocie Anny - zabrakło mi 8 minut. Pierwsza fotka o godz. 18:45.
Najważniejsze, że bociany są całe i zdrowe. Gerome w tym roku skończył 20 lat, Anna - 15. Są parą od 2009 roku.
. Pod przekazem ogólne podsumowanie poprzednich sezonów:
" Bocianica Anna, rozpoznawalna po ciemnej, wysokiej obrączce ELSA na lewej nodze, kończy 16 lat (2019). Jej partner
Gerome nosi aluminiową, niską obrączkę na prawej i jest o 5 lat starszy. Ta para odbyła 12 udanych sezonów lęgowych.
W tym czasie Anna zniosła 60 jaj, z których wykluły się 54 pisklęta, w sumie wyleciały 43 młode bociany.
Teraz rozpoczyna się 13 sezon Anny i Gerome. Mamy nadzieję, że też będzie pomyślny."
W ubiegłym roku pierwsze jajko pojawiło się 19 marca, w bieżącym wcześniej o 2 dni. Michasia i Gama informowały powyżej.
Znoszenie odbywa się regularnie co 2 doby - ok. pół godz. po północy. Obserwowałam kolejne trzy "pokazowe" nocne
znoszenia. Następnego nie mogłam, bo niestety przekaz nie działał. O przyczynie awarii admin zawiadomił:
"Ze względu na poważne zakłócenia w Internecie w Höchstadt / Aisch i okolicy, nie ma podglądu od 18.03.2019 1:20.
Mamy nadzieję, że usterki ustąpią do 19.03.2019 r."
==========================
Dzisiaj, skoro świt - w gnieździe są już c z t e r y jajka - będzie następne.
. K W I E C I E Ń 2019
Pod przekazem komunikat dotyczący jakości obrazu.
" Nasza kamera jest stale używana przez ok.10 lat (~ 87600 godzin). Z powodu starzenia się elementów
aparatu jakość obrazu wyraźnie się pogorszyła. Planowana nowa kamera powinna mieć lepszą rozdzielczość
obrazu i duży zoom optyczny. Ponadto należałoby ułożyć kabel światłowodowy do połączenia z internetem.
Wszystko to wiąże się z wysokimi kosztami... Mamy nadzieję, że w 2019 roku otrzymamy wystarczające
fundusze na nowy dostęp do kamery i światłowodów, abyśmy mogli pokazać lepsze zdjęcia lub wideo
na żywo w sezonie lęgowym 2020."
==============
Z uwagi na powyższe, po dłuższej przerwie od ostatniego posta, dopiero teraz zamieszczam następny.
Od jakiegoś czasu, pod gniazdem z lewej strony, pojawia się obcy bocian - zaznaczyłam go na fotkach:
13-go
16-go
17-go
18-go
Jest już w tej sprawie ciekawa informacja wraz załącznikiem.
"Druga para bocianów założyła gniazdo bezpośrednio pod gniazdem Anny i Gerome.
Jak do tej pory, te dwie pary całkiem dobrze radzą sobie."
==============
Jeszcze jedna, najważniejsza wiadomość: rozpoczęło się klucie
Pierwsze pisklę pojawiło się 16.04, drugie - 17.04.
Mnie udało się zarejestrować maluszki (w miarę wyraźnie) dopiero wieczorem 18.04. Z całą pewnością jest już trójka.
Możliwe, że są cztery. Powinno zostać jedno jajko.
Niepokoi mnie leżący nieruchomo obiekt, który zaznaczyłam w kółku z lewej strony dołka.