Kochani, lato juz daleko za nami. Juz u progu jesien i co z nia idzie w parze pierwsze przeziebienia. Mozemy jednak zapobiec chorobom spowodowanym brakiem witamin. Ze lato skonczone nie znaczy, ze warzywa powinny zniknac z naszego jadlospisu. Jest ich duzo we wrzesniu, polecam rowniez zajadac sie owocami.
Oto lista:
warzywa:
-Balkazany
-Kalafior
-Brokuly
-Salata pekinska
-salata lodowa
-Cykoria
-Dynia
-Marchew
-Kapusta modra
-Buraki
-Koper wloski
-Papryka
-Por
-Cebula
-Cukinia
-niektore odmiany Ogorka
Owoce
-jablka
-gruszki
-ananas
-kiwi
-jezyny
-orzechy laskowe
-melon
-sliwki
-mirabelki
-borowki
-winogrona
-cytryny
(Lista sporzadzona za pomoca strony ECO WAWA)
Nie zapominajmy, ze jesienne przeziebienia nie sa bezposrednio spowodowane chlodem. Co prawda wirusy duzo latwiej poruszaja sie w zimnym powietrzu, jednak jesli nasz organizm nie jest zmeczony i nie brakuje mu witamin, nawet przy ostrym zimnie wirus "nie ma szans." Wiec lepiej do konca sezonu jadac warzywa i owoce (jeszcze sezonowe wiec pelne witamin). Nalezy rowniez jak tylko to mozliwe wychodzic na spacery w jesiennym sloncu- co rowniez jest dobrym sposobem by uniknac pierwszych przeziebien i zimowej depresji spowodowanej brakiem slonca.
Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2011-09-22 08:01:54)
Offline
Ostatnio zacząłem się interesować jedzeniem zgodnie z porami roku - wszystkie warzywa i owoce idealnie pasują do jesieni. A możesz zaproponować składniki, które warto jeść zimą?
Offline
Dzien dobry;
Owszem, w zimie nalezy rowniez zajadac sie warzywami. Co dosc latwo mozna w sklepach znalezc, to:
• Przede wszystkim warzywa korzeniowe takie jak marchew, buraki, pietruszka korzeniowa, seler korzeniowy, brukselka i oczywiscie ziemniak.
• Warzywa cebulowe: cebula, czosnek, por.
• Warzywa strączkowe: fasola, , groch, soczewica.
• Warzywa kapustne: kapusta biała i kapusta czerwona.
Kiszonki – kiszona kapusta i ogorki mają zbawienny wpływ na naszą florę bakteryjną w jelitach, są naturalnym probiotykiem, mają mnostwo witamin i soli mineralnych. Mowie tu o ogorkach kiszonych, nie kwaszonych, ktore zalewane sa octem- sa smaczne, ale o ilosc soli mineralnych to nie to samo.
Co dobre to prawdziwe przeciery pomidorowe; przetworzone pomidory maja wartosci przeciwrakowe.
A jesli chozi o owoce , jedzmy jablka , gruszki, orzechy wloskie i laskowe.
Dobrze, ze istnieja takze mrozonki- latwe do przygotowania wzbogacaja nasz jadlospis.
Pozdrawiam serdecznie i smacznego!
Ostatnio edytowany przez/Last edit zawisza (2014-03-17 07:36:17)
Offline
A ja jeszcze skromnie dodam, najlepszy i najzdrowszy to przetwór ze śliwki czyli śliwowica. Zabija wszelkie bakterie. Poleca 12 z 10 użytkowników.
Offline
Prawda to , Kazku, odrobinka sliwowicy jeszcze nikomu nie zaszkodzila! To prawda, by nie czuc sie sfrustrowanym, trzeba od czasu do czasu sprawic sobie taka mala przyjemnosc, to tez nas utrzymuje w dobrym zrowiu.
Offline
A jasne, że tak
Offline
Warzywa warzywami, ale jak tylko poczuję dreszcze na plecach to warto odstraszyć chorobę mocniejszym %
a może znacie jakieś fajne przepisy na sałatki
mam wrażenie, ze zimą to tylko kapusta kiszona
Ja jem i warzywa świeże i mrożone. I oczywiście owoce. Czym więcej tym lepiej.
No tak to jest w tych biznesach https://drobnicamorska.pl/transport-morski/ muszę przyznać żę stara się to być na bardzo wysokim poziomie jeśli chodzi o transporty i inne tego typu biznesy
Ostatnio edytowany przez/Last edit szocik22 (2018-07-26 12:23:21)
Offline