W ostatnią niedzielę byłem w lesie i oto co zobaczyłem:
Wyglądał jakby spał, ale niestety był martwy
Nieopodal w domkach letniskowych był pan który widział go dokładnie w tym miejscu dzień wcześniej. Ptaszek siedział w tej samej pozycji, miał otwarte oczy, czasem się poruszył. Jaka szkoda że to ja nie natrafiłem na niego kiedy jeszcze żył. Przewrócił bym niebo i ziemię i pomógł bym mu!
Troleybusie, to sójka...
Sójki są co prawda bezwzględnymi drapieżnikami (bardzo często wybierają pisklęta z gniazd), ale są takie piękne...
Szkoda, że nie mogłeś jej już pomóc
Edycja 17:58
Jeszcze dodam link do opisu --> http://pl.wikipedia.org/wiki/Sójka_zwyczajna
Koło mojego bloku rosną małe dęby i w ubiegłym tygodniu przez kilka dni widziałam kręcącą się w pobliżu parę sójek.
Ostatnio edytowany przez/Last edit MIKI (2010-09-20 17:58:56)
Dziękuję za pomoc MIKI! :* Też bardzo żałuję że zastałem ją już martwą. Dopóki jej nie dotknąłem, myślałem że śpi. Sztywność zdradziła prawdę...
Jest jedna zaleta tej smutnej sytuacji: super dokładne zdjęcia. Teraz wszyscy Forumowicze z łatwością rozpoznają sójkę.
Troleybusie, żałosne lecz zarazem piękne.
Ciekawa jest właśnie pozycja martwej sójki. Nigdy jeszcze martwego ptaszka w takiej pozycji nie widziałam. Wygląda, jakby tylko chciała wypocząć.
Ciekawe zdjęcia udało Ci się zrobić.
A pióro sójki jest naprawdę piękne
Ostatnio edytowany przez/Last edit Ania-czechy (2010-09-23 17:12:38)
Busik, trudne zadanie. Słońca to wtedy chyba nie było widać , więc i ptak zacieniony. Niemniej wygląda mi to na myszołowa, ale głowy (ani innej części ciała) nie dam...
Ostatnio edytowany przez/Last edit canin (2012-05-23 12:44:28)
Canin , nie wiem czy Ci ktoś pomoże.... Mi się to piórko w symbiozie z liściem (z konieczności) bardzo podoba
..
Mam też zagadkę, wcale nie chodzi mi o boćka .. W gnieżdzie, pod wyrzuconym nieżywym pisklakiem w linii pionowej ma chyba gniazdko...no właśnie.. pliszka? Tak myślę, ale pewna nie jestem..Proszę o podpowiedż..Często ją widzę tutaj, a w zapisie z wycieczki występowała. W moim regionie pliszki nie są popularne, a w bocianich gniazdach panoszą się wróble
.
Ostatnio edytowany przez/Last edit gama (2012-06-06 15:16:28)
Gama,Canin ,trudne pytania zadajecie. Wierze,że są Tu fachowcy i odpowiedzą na Wasze pytania.
Gama ,Tobie odpowiem ...po wizycie u okulisty
Pozdrawiam!
Gama, pewnie nie tylko wróble mieszkają kątem u boćków
Bo to wróbelek raczej nie jest. Może być pliszka
Canin, dzięki Ci za odpowiedż . Nie bywam w okolicach Międzyrzecza, stąd moje pytanie.
Widzę po fotkach, że teren piękny i bogaty w ptactwo, a więc raj dla ornitologów. Pozdrawiam
Mój własny temat mi się wymknął... Zapomniałem o nim...
A tu Sonia dała 5 miesięcy temu świetną relację.
W świetnym miejscu ptaszek zrobił sobie gniazdko. Szkoda że nikt nie dał odpowiedzi co to za ptaszek. Może teraz?
Trochą szperałam w Google i wydaje mi się, że piękne zdjęcia SONI mogłyby wskazywać na gniazdko uwite przez kosa.
Niebieskie, brązowo nakrapiane jajka i pisklęta, najbardziej odpowiadają fotografiom, które znalazłam w Google.
A delikatne, biało brązowe pióro, które przed czasem zamieścił canin pomysłowo wpinając w liść, mogła zgubić np. czapla modronosa
Lecz to tylko moje mniemanie
Ostatnio edytowany przez/Last edit Ania-czechy (2012-11-07 14:43:26)